Internetdiensten via stroomleveranciers – een model met toekomst

stroomleveranciersWoensdag werd bij een sessie tijdens CloudFest 2021 gehint op een grotere andere rol voor stroomleveranciers bij het beschikbaar stellen van internetdiensten. De sessie ging weliswaar over datacenters, maar het punt is recent als eens eerder opgevallen bij consumenten internettoegang. Is dit dus een model dat we in de toekomst vaker gaan zien?

Datacenters en stroomleveranciers

De case die bij CloudFest ter sprake kwam was mogelijk door de deelname van Mainova. Dat is de grootste regionale stroomleverancier in het gebied rond Frankfurt. Het is een voorbeeld van een bedrijf dat al meer doet dan het leveren van stroom. Het voorziet ook in gas en water. Daarnaast levert het uiteenlopende consultancy diensten.

Datacenters zijn voor Mainova uiteraard een belangrijke klantgroep. Ze nemen veel water en stroom af, gas speelt minder een rol. Daarnaast is het bijna altijd maatwerk wat dit type klant nodig heeft. Deze regionale stroomopwekker doet al veel met groene stroom. Dat komt niet alleen van windturbines op het vaste land. Het bedrijf investeert ook in capaciteit op de Noordzee, wat dan via het landelijke netwerk verder richting Frankfurt wordt getransporteerd.

Actieve rol bij datacenters

Wat bedrijven als Eneco, Vattenval en RWE in Nederland doen is vergelijkbaar met de bovengenoemde businesscase. Maar er is ook een verschil. Mainova zou namelijk ook kijken naar de mogelijkheden een actievere rol te vervullen bij datacenters. Het idee is dat er zoveel (“kleinere”) datacenters nodig zijn, dat men eerder betrokken moet zijn bij dit soort projecten. Vandaar is het onderzoeken of men ook niet zelf de markt voor bouw en exploitatie moet betreden logisch.

Naar Nederlandse begrippen zou dat wel een hele rare ontwikkeling zijn. Maar wie er langer over nadenkt ziet dat het zo vreemd nog niet is. Een datacenter is immers niet alleen een grootgebruiker van stroom en water. Het kan ook heel goed een leverancier van (rest-)warmte zijn. Dat is toch echt wel de corebusiness van menig stroombedrijf. Daarnaast zijn er bij de buren al drie regionale bedrijven die windmolens en datacenters beheren.

Internettoegang via het stroombedrijf

Kijken naar een rol bij datacenters is ook logisch omdat stroombedrijven ook al ervaring hebben met het leveren van internettoegang. In Nederland zien we dat al enige tijd bestaan. In het buitenland is dat niet veel anders. Maar wat de Britten daar recent gedaan hebben is wel bijzonder.

Shell heeft eerder dit jaar de 130.000 breedbandklanten van The Post Office overgenomen. Door de migratie is het klantenbestand van Shell Energy toegenomen tot 600.000. De marketingkracht en naamsbekendheid van deze aanbieder is enorm. Daarnaast heeft het ook belang bij het uitbreiden van het portfolio.

Er zijn dus in ieder geval twee scenario’s van internetdiensten via een van de regionale of nationale stroomleveranciers. Beide modellen in de gaten houden dus, want in beide gevallen kan het de bestaande markt flink opschudden.

Mobiele versie afsluiten