Intel cijfers bevestigen lagere RAN uitgaven

Voor de meeste beleggers en analisten zijn de recente Intel kwartaalcijfers goed nieuws, maar RAN gebruiker halen er wat anders uit. Ook Intel kan zich duidelijk niet onttrekken aan de afkoeling op die markt.

intel.web.864.486Intel maakt, ook na de saneringen van de afgelopen jaren, meer dan alleen maar de CPU’s voor computers en servers. Het bedrijf heeft ook chips voor netwerken en edge omgevingen. Voorheen waren die twee markten weinig zichtbaar in de communicatie van het bedrijf. Afnemers wisten de weg naar de maker toch wel te vinden. Dit segment vertegenwoordigde iets meer dan tien procent van de gehele omzet. Voor de meeste analisten een extra reden daar weinig aandacht aan te schenken.

Nu de chipsbakker zoveel andere activiteiten heeft afgestoten is het – rekenkundig gezien – onvermijdelijk dat networking en edge een groter deel van de omzet vertegenwoordigen. In geld uitgedrukt ging de jaarlijkse omzet van $7 miljard in 2020 naar bijna $9 miljard in 2022. Daar was duidelijk sprake van groei.

Was, want wat blijkt uit de meest recente kwartaalcijfers? Een fors dalende omzet. De eerste twee kwartalen van dit jaar heeft Intel $2,9 miljard omzet geboekt. De omzet is niet alleen lager, in plaats van winst is er ook verlies gemaakt.

De cijfers van de Network and Edgegroup binnen Intel zijn grotendeels genegeerd door de pers. De plussen voor “gewone” chips maakten meer indruk en die werden uiteraard ook veel meer door het bedrijf benadrukt. Het is daarom niet geheel duidelijk wat deze dubbele daling – in omzet en winstgevendheid – veroorzaakt. Er is concurrentie van AMD op dit terrein, maar cijfers van die chipsbakker geven geen sluitend antwoord.

Veel waarschijnlijker is dat Intel dit jaar te maken heeft het een afkoelende markt van O-RAN en andere netwerk systemen. De cijfers van de Dell’Oro groep sluiten goed aan op wat Intel heeft gerapporteerd.

Mobiele versie afsluiten