Inspur krijgt voorlopig geen CPUs van Intel

Staat op lijst van Pentagon met 20 verdachte Chinese bedrijven

Twee dagen terug heeft de pers in Zuid Oost Azië geschreven dat Inspur voorlopig geen CPUs van Intel krijgt. De grootste niet Amerikaanse producent van servers geeft aan dat het verwacht binnen twee weken de problemen zijn verholpen.

Lijst van Pentagon

Op 25 juni heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, een lijst gepubliceerd met Chinese bedrijven. Elk van de 20 genoemde ondernemingen wordt verweten te nauw met het Chinese leger te werken.

De publicatie van die lijst is in Europa niet opgevallen en ook in de VS zelf was er maar kort aandacht voor. Dat komt deels omdat veel van de genoemde bedrijven al langer door de Amerikanen worden gewantrouwd. Huawei staat er op en dat verbaast dan ook niet. Maar er staat ook Hikvision op. Dat is ook in Europa een belangrijke aanbieder. Als die op een zelfde manier als Huawei door de Amerikanen behandeld gaat worden zal de verkoop hier daar ook onder leiden.

Verder staan er op de lijst China Mobile en China Telecom. Die twee worden in de VS ook door de FCC onder de loep genomen.

Impact voor Inspur en Intel

Een week na de lijst bekend is gemaakt schort Intel de leveringen van CPUs voorlopig op. Dat is snel. Die toevoer wordt veel sneller stilgelegd dan in het geval van Huawei vorig jaar. De impact voor Inspur zal daarom veel groter zijn.

Uiteraard zal de Chinese serverbouwer voorraden hebben, maar het heeft er alle belang bij zo snel mogelijk weer bevoorraad te worden. Dat belang heeft Intel ook. Het kan zich niet permitteren een van de grootste afnemers te zien wegvallen. Helemaal omdat AMD vooralsnog kan doorgaan met leveringen.

Maar er is nog een reden waarom Inspur anders behandeld zal worden dan Huawei. Een groot deel van de Amerikaanse hyperscalers en OCP afnemers is afhankelijk van Inspur. Als Google, Facebook en andere OCP partijen leveringsproblemen ondervinden leidt dat tot politieke druk. Nog waarschijnlijk wordt achter de schermen al flink gelobbyd. Dat verklaard dan ook waarom de top 20 van het Pentagon zo weinig in de pers is genoemd.

Mobiele versie afsluiten