India volgt EU, start consultatie voor USB standaard lader

Het Ministerie voor Consumenten Zaken in India start volgende week een consultatie over de vraag welke USB lader bij een device hoort. Daarmee doet New Delhi precies wat eerder in Brussel speelde. Het wachten is nu nog op Washington.

Hoog tempo

USB-CIn een voor de EU opmerkelijk hoog tempo heeft Brussel besloten dat voor het opladen van de meeste devices USB-C de standaard moet worden. De lijst devices waarvoor dat precies geldt is lang, het gaat om wezenlijk meer dan smartphones en tablets. Met dit besluit wil Brussel een einde maken aan de materiaalverspilling. Als USB-C de standaard wordt kunnen leveranciers stoppen met het mee-verpakken van een lader en snoer. Dat verlaagt de berg E-waste een beetje.

Laders weglaten

Belangrijk is verder te weten dat de tegenstand tegen de plannen zeer gering was. De voorstanders in het Europees Parlement en de Commissie beschikten over een ruime meerderheid. Daarom verliep het proces ook zo snel. De inkt in Brussel was nog niet droog of de eerste fabrikanten van smartphones besloten al laders achterwege te laten. Makkelijk scoren met duurzaamheid was een reden. De andere reden is dat de vraag naar nieuwe toestellen zo laag is dat een paar Euro prijsverlaging kan helpen de consument wel te paaien.

Amerika en India

De regel is voor de EU nog niet van kracht, maar de markt is zich dus wel al aan het voorbereiden. De Britten weigeren vooralsnog het EU voorbeeld te volgen. In Washington zijn de eerste voorstellen gesignaleerd met een vergelijkbaar beleid te komen. Amerika is een grote en belangrijke markt. Maar Apple heeft er veel lobbymacht. Daarom is het niet zo vreemd dat India nu even het stokje van Amerika overneemt en zich voorbereidt om als tweede grote economisch blok na de EU te gaan eisen dat elke lader voorzien moet zijn van een USB-C aansluiting.

Interessant detail hierbij is dat India producenten van dit het soort devices heeft waarvoor de regel geldt en ook Apple heeft er een fabriek. Maar alle Android smartphone makers hebben inmidels USB-C als standaard voor de duurdere modellen. Het ministerie kan er zeker van zijn dat de meerderheid van de uitgenodigde fabrikanten voor de standaard is.

Mobiele versie afsluiten