Impressie kick-off NLMWC bijeenkomst bij Min EZK

Donderdag 1 februari was het ministerie van Economisch Zaken en Klimaat de plek voor de laatste bijeenkomst voor de Nederlandse delegatie naar MWC Barcelona.

NL MCW Barcelona AftrapMWC Barcelona staat voor Mobile World Congres is de grootste connectivity evenement van de wereld waar het ‘global connectivity ecosystem’ bij elkaar komen. Dit vindt plaats van 26 t/m 29 feb 2024 in Barcelona met als centraal thema ‘Future First’.

Vorig jaar waren er meer dan 88.500 bezoekers uit 202 landen, waarvan de helft bestond uit hoge leidinggevenden in organisaties. Er waren 2400 exposanten, waarbij je vooral moet denken aan telecomoperators, de toeleverende industrie en in toenemende mate organisaties van over de hele wereld die gebruik maken de digitale infrastructuur en diensten.

De Nederlandse delegatie bestaat uit rond de 100 organisaties uit zowel de markt als overheid. Zij gaan voor inmiddels de 8e keer op een rij de nieuwste innovaties tonen op het gebied van connectiviteit, mobiele technologie, Internet of Things (IoT), Security en andere belangrijke thema’s die ons land te bieden heeft zoals Sustainability.

Een deel van deze deelnemers gaat naar het oranje NL-Paviljoen op het hoofdevenement op de centrale locatie (stand CS54). Ecosystem Services organiseert dit paviljoen met support vanuit Topsector ICT, de afdeling Digitale Economie van het ministerie van EZK in een publiek-private samenwerking met relevante marktpartijen.

Het andere deel hiervan gaat naar de start-uplocatie Four Years From Now (4FYN). Dit nevenevenement wordt voor de tiende keer gehouden. Hier organiseert InnovationQuarter een paviljoen voor startups uit Zuid-Holland i.s.m. NBSO.

Deze bijeenkomst was de laatste voorbereidingsbijeenkomst van de Nederlandse delegatie en daarmee de aftrap voor het MWC en 4FYN. Deze middag werden de deelnemers geïnformeerd over het programma in Barcelona en konden zij zakelijke relaties opbouwen met elkaar.

Zo waren er welkomstwoorden van onze directeur Digitale Economie Jos De Groot, praatte special envoy van Techleap.nl Constantijn Van Oranje-Nassau over hoe zulke missies Nederlandse start-ups en scale-ups kunnen versterken, en legde ambassadeur in Spanje Roel Nieuwenkamp het Spaanse vestigingsklimaat uit.

Frits Grotenhuis presenteerde het perspectief van de Topsector ICT. MWC Barcelona is door Topsector ICT al drie jaar op een rij benoemd tot strategisch event.

Paul Wijngaard van TNO presenteerde het Nationale Groeifonds Future Network Services. Het programma geeft aandacht aan dit belangrijke initatief om Nederland weer op de kaart te zetten voor de sleuteltechnologie digitale connectivity/6G.

Anke Kuipers en Mark Beermann van Ecosystem Services presenteerden het programma en de locatie met het overzicht van de partners en deelnemers.

Eric Luteijn gaf een overzicht van de mediaplannen. Na een kort energiek intermezzo gaven Steven van Zanen van BroadForward en John van der Ree van Fairphone hun ervaring en doelstelling voor deelname via het NL programma. Beiden gaan voor de nominatie voor de prestigieuze GLOMO awards die maandag 5 feb bekend gemaakt worden. Succes met de nominaties. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens MWC.

Paul Barreveld van Catalonie trade en invest en Niklaas van Hylckama Vlieg van Euroepean Enterprise Network (IQ) gaven een overzicht van het internationale innovatie challenge dat wordt georganiseerd door Accio.

Vanwege de omvang van het evenement worden Tours georganiseerd. Voor de tours worden er aan drie themas/invalshoeken aandacht besteed. Traditioneel vindt de Overheidstour plaats, wordt aandacht besteed aan Private Wireless Networks (in samenwerking met Koen Mioulet en Dirk van Bree) en krijgt het thema Sustainability (in samenwerking met Tieneke Breemhaar) toenemende aandacht.

Na het delen van de praktische zaken, werd de sessie afgesloten met een netwerk moment.

Een zeer geslaagd event waar de lijnen goed zijn uitgezet voor weer een geslaagde editie van #NLMWC24 over drie weken.

Dank aan het Digitale Economie team van min EZK voor de support, fijne samenwerking en goede organisatie van het event.

 

Als er vragen zijn, dan contact Anke of Mark.

Tot in Barcelona!

Mobiele versie afsluiten