Impact Coronacrisis op ICT pas in Q3 verwacht

ICT-bedrijven verwachten in het derde kwartaal van 2020 de grootste impact van de Coronacrisis. Dat heeft vooral te maken met de economische impact van de Coronamaatregelen op klanten: opdrachten worden geannuleerd of uitgesteld en klanten komen in de financiële problemen. Dit blijkt uit een nieuwe inventarisatie van NLdigital onder haar leden. Het rapport met alle cijfers over de impact van de Coronacrisis is nu beschikbaar.

In het algemeen is duidelijk dat de gevolgen van Corona binnen onze sector sterk verschillen. De ICT-sector is divers, zowel in de soorten producten en diensten als in verdienmodel en de markten waarin bedrijven actief zijn. Dat zien we terug in de resultaten. Het ene bedrijf ziet 85% van de omzet wegvallen, een ander meldt juist een flinke stijging. Het ene bedrijf moet noodgedwongen tijdelijke contracten stopzetten, een ander komt juist mensen tekort om aan de vraag te voldoen.

 

Opvallend

50% van de bedrijven maakt op dit moment gebruik van steunmaatregelen van de overheid. Daarvan is de NOW-regeling het populairst (70%) gevolgd door de uitstel van belastingbetaling (57%). o 12% van de bedrijven maakt al gebruik van de recent ingestelde regelingen voor startups en scale-ups (COL / TOPSS). Dat is opvallend, omdat op het moment van uitvragen deze regeling pas een paar dagen oud was. Dat kan wijzen op een grote noodzaak voor deze regeling onder bedrijven.

 

Dwarsdoorsnede

Het is dus oppassen met gemiddelden. Toch denken we dat de resultaten in het rapport een goede dwarsdoorsnede zijn van wat er speelt in de sector. Juist door de grote diversiteit is het algemene beeld misschien minder negatief dan in sommige andere sectoren. Het lijkt erop dat de bepalende factor is in hoeverre de Coronamaatregelen door gaan werken op de klanten van ICT-bedrijven. Bedrijven verwachten in Q3 de grootste dip, maar zijn voor Q4 al voorzichtig positiever.

 

Hopelijk draagt de deze week aangekondigde versoepeling van de maatregelen er aan bij om die verwachting uit te laten komen.

 

Tot slot blijkt dat bedrijven hun weg naar steunmaatregelen van de overheid al goed weten te vinden. Toch schieten de maatregelen voor een deel van de sector tekort. Bedrijven vrezen bovendien dat ze door de relatief late impact van Corona op hun omzet niet in aanmerking zullen komen.

 

Mobiele versie afsluiten