IFA 2023 trekt meer exposanten

Alles in het teken van verbreding

De organisatie van IFA 2023 in Berlijn heeft vorige week een persbericht verstuurd over het aantal exposanten en de verhuurde vierkante meters expositieruimte. Het klinkt allemaal heel erg positief, maar nog iets anders valt op. Deze beurs is wel erg aan het verbreden.

IFA berlijnIn het persbericht wordt melding gemaakt van 130.000 vierkante meter ruimte die is verhuurd aan 2050 exposanten. Bij dat aantal zijn 26 van de 27 hallen van het complex in Berlijn door de organisatie in gebruikt.

Goed gevuld maar…

Dat klinkt als een beurs die goed gevuld is, weinig lege ruimtes zal laten zien en waar grote aantallen (vak) bezoekers uren kunnen doorbrengen. Maar toch vallen een paar zaken op. Om te beginnen is het aantal vierkante meters dat wordt genoemd bij nader inzien niet “verhuurd” maar “gebruikt”. Niet verhuurde meters vullen met horeca of ad-hoc werkruimte is natuurlijk een veel gebruikte methode om zichtbare leegstand te camoufleren.

“Start-ups”

Belangrijker is echter iets anders. De organisatie besteedt veel aandacht aan het werven van 400 “start-ups” op de beursvloer. Eerder was nog gecommuniceerd dat dit er 500 zouden zijn. Dat niet iedere lead kan worden omgezet naar een contract is logisch. Maar moet de vraag niet veel meer zijn wat zoveel “start-ups” op deze beurs te zoeken hebben. Dit doet toch echt een beetje denken aan de nadagen van Cebit, waar grote aantallen van dit soort ondernemingen nodig was om nog indruk te kunnen maken.

Gaming

Iets dergelijks gaat op voor de melding dat er aandacht zal zijn voor e-sports en gaming. Een week nadat in Keulen Gamescom, de grootste gaming beurs van Europa is gehouden, komt een deel van die exposanten schijnbaar nog naar Berlijn. Leuk om de zalen te vullen, maar levert het voor vakbezoekers meerwaarde? In de marge, maar wel onder de vleugels van de IFA, worden ook events rond de hype AI georganiseerd.

Verbreding

Dit alles wekt toch sterk de inruk dat IFA kiest voor verbreding van het aanbod in plaats van het houden van een sterke focus op de industrieën die het voorheen vertegenwoordigde. Wel handig om te weten voor wie naar Berlijn wil gaan en daarbij het idee heeft naar een vakbeurs te gaan zoals die in 2018, 2019 nog bestond. Wat IFA in 2023 faciliteert en wat schijnbaar meer exposanten trekt is echt iets anders.

Mobiele versie afsluiten