Ierse politiek richt de pijlen op datacenters

Problemen voor de sector niet beperkt tot Amsterdam en Frankfurt

ierland-eire-irelandVorige week is door de Ierse politiek een punt gemaakt van het aantal datacenters in het land. De oppositie heeft een wetsvoorstel aangekondigd dat nieuwbouw een halt moet toeroepen. De bouwstop zou nodig zijn om twee redenen. De eerste daarvan komt bekend voor uit Amsterdam en Frankfurt.

Datacenters onder vergrootglas

Na Amsterdam en Frankfurt komen nu ook in Dublin de datacenters onder het vergrootglas te liggen. Voor Amsterdam en de directe omgeving was het eerst een gebrek aan voldoende (groene) stroom dat de politiek deed opschrikken. De laatste stand van zaken is dat men nu inziet dan er een keuze gemaakt moet worden tussen stroom voor datacenters of stroom voor woningen. Als het eerste prioriteit krijgt kan de regio Amsterdam minder huizen bouwen. Dat is electoraal geen prettig vooruitzicht.

Exact het zelfde speelt ook in Frankfurt. De Duitse stad en regio heeft ambitieuze groeiplannen als het gaat om woningbouw. Maar even actief als de stedelijk planners zijn ook de datacenters. Gevolg is dus dat twee partijen strijden om de beschikbare stroomcapaciteit.

Ierland met 100 datacenters

Wat nu in Dublin gebeurt is wel iets anders. Om te beginnen is er sprake van een wetsvoorstel. Dat treft dus niet de hoofdstad of de regio, maar het hele land. Wat ook nadrukkelijk wordt aangehaald zijn de nationale klimaatdoelstellingen. Het land moet minder fossiele brandstoffen gaan gebruiken en dat zou niet te verenigen zijn met de groei van het aantal datacenters.

Er is sprake van nog eens 30 nieuwe datacenters, boven de 70 die het eiland al heeft. Die ene regel in het persbericht zegt heel veel. De Ierse Republiek heeft ongeveer een derde van het aantal inwoners van Nederland, maar komt tot de helft van het aantal datacenters. Daarom zal het stroomverbruik van dit type bedrijven ook nog meer duidelijk zijn dan in Nederland. Alleen al daarom is het logisch dat de Ierse politiek de pijlen richt op de datacenters

Datacenters een probleem

Waar dat toe leidt is onbekend. Wel bekend is dat we ondertussen moeten uitgaan van een houding in de politiek die niet meer valt af te doen met “lokale folklore”. Datacenters worden binnen en buiten de landsgrenzen in toenemende mate gezien als een probleem. Laten we het aan lokale of nationale politici over dat “probleem” op te lossen of komt er een EU brede aanpak?

Mobiele versie afsluiten