IDC over actuele trends bij multiclouds

Security wordt belangrijker dan kosten

IDC-Cloud-Computing-Survey2020-600pxMaandag heeft IDC een publicatie over cloud trends ter beschikking gesteld. De samenvatting kan via deze link worden aangevraagd. Dat loont de moeite want er zijn enkele nieuwe trends genoemd die voor zowel de aanbieders als gebruikers van cloud diensten interessant zijn.

Enquête en respondenten

IDC heeft voor de achtste keer in rij via de IDG titels een enquête uitgezet. Dit jaar is daar door 551 personen op gereageerd. Allen zeggen een hogere IT functie te hebben. Belangrijk is verder dat 95% van de respons afkomstig is uit de VS. Een puur Europees of Nederlands onderzoek kan dus tot andere bevindingen leiden.

Van belang is ook te weten dat de gemiddelde bedrijfsomvang +13.000 medewerkers is. Daarvan zijn er in Nederland ook niet zo veel.

Trends

IDC ziet verschillende trends. Bij software ziet het een verdere toename van SaaS en Free Open Source Software. Deze twee vergroten met marktaandeel en dat gaat ten koste van niet cloud software op licentie basis. Betaalde lokaal geïnstalleerde software kan zelfs in de komende 18 maanden tot 15 procentpunten verliezen. Het marktaandeel zou daarmee voor het eerst op of onder de 50 procent uitkomen. Zoiets is vaker voorspeld, maar de trend lijkt nu voor deze markt bevestigd.

Aandacht voor multicloud gebruik

Een andere trend die IDC ziet is dat gebruikers die lang de kat uit de boom hebben gekeken nu écht in beweging komen. Deze groep achterblijvers heeft daarbij een heldere kijk op de gewenste voordelen en laten het oog eerder vallen op een multicloud oplossing dan op iets anders.

De grafiek heeft betrekking op de verwachtingen van multicloud gebruik door zowel de groep die nu voor het eerst de cloud omarmt als de groep die er al ervaring mee heeft.

Nog steeds heeft een groot deel van de gebruikers (40%) moeite de kosten van cloud gebruik onder controle te brengen. Die score is al jaren betrekkelijk hoog en veel verandering ziet IDC niet. Het is daarmee geen trend, maar wel iets waar partijen op bedacht moeten zijn.

Wat wel als een trend moet worden herkend is dat inmiddels 38% privacy en security issues als een serieuze uitdaging bij het gebruik van public multiclouds ziet. Security in brede zin wordt nu dus bijna even belangrijk als de kosten gevonden. Dat verschil is de afgelopen jaren alleen maar kleiner geworden en in dit tempo is de volgorde per volgend naar andersom.

Mobiele versie afsluiten