ICT-termen in begrijpelijke taal

Marcelle Monshouwer (Miss Efficiency)

Als aannemersdochter komt Marcelle Monshouwer uit een ondernemend gezin. Haar vader, directeur van het familiebedrijf, vond Marcelle te eigenwijs om voor een baas te werken. Hij kreeg daarin gelijk. ITchannelPRO ging met haar in gesprek over de drive en ambities van deze gecertificeerde Microsoft-trainer/consultant.

miss efficiency_Marcelle 2-400“Ik stond voor een keuze na het faillissement van het bedrijf waarvoor ik werkte in augustus 2003. Of geld innen bij het UWV, of een deur verder inschrijven bij de KvK. Ik koos – geheel in lijn met mijn opvoeding – voor het laatste”, zo begint Marcelle. “Vervolgens heb ik enorm veel geluk gehad. Ik bleek te beschikken over een mooi netwerk van mensen en bedrijven die me het werk graag gunden. Zoals de HISWA, mijn eerste klant als zelfstandige.”

Focus op ICT

“Ik begon onder de naam ‘M(arcelle)Projecten’ met projectmatig werk, maar toch ontstond er al snel een onmiskenbare focus op ICT”, gaat Marcelle verder. “Vrijwel overal waar ik binnenkwam, bleek het gebruik van de computer namelijk hopeloos achter te blijven bij de ontwikkeling van de techniek. En ook het goed vastleggen van data die je later kan hergebruiken, liet vaak te wensen over.”

“Nu, bijna 20 jaar later, is er wat dat betreft nog niet veel veranderd. Eigenlijk beschikken we nu allemaal over een Porsche (Office 365), maar we besturen hem als een Lelijke Eend uit de jaren 70. Zonde van de Porsche en al zijn onbenutte kwaliteiten! Mijn passie bleek te zitten in het zodanig aanpassen van het gebruik, dat zowel mens als machine optimaal kunnen presteren”, aldus Marcelle.

Microsoft Office Specialist

“Ik heb me volledig gespecialiseerd in de Microsoft Office Apps, om zo de vertaalslag te maken van gebruiker naar IT. Zo help ik ondernemers met het inventariseren van hun kennisbehoefte om daar vervolgens passende oplossingen voor aan te reiken. In de meeste gevallen is daar niet eens een extra investering voor nodig, want er zijn bijna altijd al computers met Teams, Excel, Word en Outlook. Ik zorg er alleen voor dat de gebruikers de beschikbare mogelijkheden leren kennen en deze efficiënt toepassen.”

Inmiddels ben ik door Microsoft gecertificeerd als Office Specialist MASTER (Excel, Word, Outlook, OneNote en PowerPoint) en sinds 2013 een door Microsoft gecertificeerde trainer. Daarbij zijn Power BI, Teams en SharePoint toegevoegd aan mijn assortiment. Mijn opdrachtgevers huren mij in voor het geven van maatwerktraining, het implementeren van hun huisstijl en om als consultant mee te denken over het doelmatig inzetten, inrichten en gebruiken van de mogelijkheden van M-365. Hierbij is het cruciaal om het juiste antwoord te geven op de juiste vraag.”

Kennis delen

“Omdat ik kennis delen net zo mooi vind als kennis vergaren, heb ik in 2020 mijn eerste boek uitgebracht. ‘ICT termen in begrijpelijke taal van @ tot en met Zoom’ blijft groeien met nieuwe termen en is bedoeld als hulpmiddel voor iedereen die direct of indirect heeft te maken met ICT. De uitleg van de meest gebruikte woorden zorgt ervoor dat je in de dagelijkse interactie met leveranciers en collega’s in ieder geval dezelfde taal spreekt als het om technologie gaat.

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 5)

 

Mobiele versie afsluiten