IceWarp: Rebelse start-up focust op privacy én gemak

Ondernemen is een kans zien én die durven grijpen. Twee jaar geleden zagen Ronald Otto (bekend van hostingprovider Tuxis) en Corné Schilperoort (oprichter CS Telecom) zo’n kans en startten de Nederlandse tak van IceWarp. Een complete oplossing voor de digitale werkplek met focus op privacy en gemak.

Wat is IceWarp?

Corné: “Het is een internationaal softwarebedrijf dat in 2001 is opgericht, met meer dan tien jaar focus op gecentraliseerde communicatie. Het is gebouwd om de beste functionaliteit te leveren voor communicatie, beveiliging en mobiliteit en revolutionair in de manier waarop organisaties werken en communiceren. Inmiddels is IceWarp vertegenwoordigd in meer dan vijftig landen en heeft meer dan vijftig miljoen betalende gebruikers.”

Hoe is IceWarp Nederland ontstaan?

Ronald: “Er was een moment dat wij bij Tuxis op zoek waren naar een privacyvriendelijke oplossing waarmee we mail, agenda, taken, contacten en documenten konden bijhouden. Toen kwamen we IceWarp tegen. We ontdekten de vele functies die in de software zitten en werden al snel enthousiast. We zijn dat zelf gaan hosten en gaan vertalen. Toen hebben we samen met IceWarp Ltd. in 2018 IceWarp Nederland opgericht. Er is een Nederlandse cloud gebouwd en vervolgens vonden we versterking bij Corné van CS Telecom voor de groei en naamsbekendheid. Tuxis is hierbij verantwoordelijk voor de infrastructuur en IceWarp Nederland doet de commercie en marketing. We zijn dus een distributeur van de internationale IceWarp-software, maar dan met een Nederlands tintje. IceWarp Nederland is namelijk een Nederlandse bv met servers en data in Nederlandse datacenters. Een cloudoplossing die de privacy van klanten respecteert in tegenstelling tot Google en Microsoft.”

IceWarp biedt een soort eigen variant van Offce365 aan, waarin verschilt het?

Corné: “IceWarp bevat alles wat je nodig hebt op je werkplek en het is ook nog optimaal geïntegreerd in elkaar. De basis van IceWarp is een sterke en slimme integratie van e-mail, teamchat, videobellen, samenwerken aan officedocumenten, opslag van documenten en bestanden, agenda, taken en notities. Het werkt heel efficiënt en intuïtief en is veel logischer opgebouwd dan Office 365 of Google Workspace. De kracht zit hem in de eenvoud in gebruik voor de eindgebruiker. In het verleden heb ik wel Office 365 en Google Suite (nu Workspace) verkocht, maar de implementatie leverde vaak vragen en onduidelijkheden op. IceWarp zie ik niet zomaar als een alternatief voor Office 365 of Google Workspace, want het is veel meer dan dat. Er zitten veel meer functies in. Je kunt direct werken vanuit elke browser en we hebben eigen apps voor gebruikers die offline willen werken.”

Ronald: “Bovendien hebben we een veel beter privacybeleid dan bijvoorbeeld Google. Ik hou er niet van dat als ik iets bewaar, het in feite aan een bedrijf geef dat er vervolgens iets heel anders mee kan doen.”

Zijn jullie rebels?

Ronald: “Ja dat zijn we wel. Dat is ook al jaren de cultuur van Tuxis. Daarom doen wij alle infrastructuur zelf. Mensen zonder expertise kunnen data in de public cloud zetten, maar dat is een recept voor datalekken en mislukkingen. Met de public cloud heb je namelijk geen controle meer. Ik zie dagelijks artikelen van bedrijven die juist uit de public cloud stappen. Het is misschien een cliché, maar: we zwemmen tegen de stroom in, maar ook vóór de stroom uit.”

Wat is jullie doelgroep?

Corné: “We richten ons vooral op resellers: IT- en telecombedrijven die het kunnen aanbieden als alternatief voor de werkplekomgeving van Microsoft of Google. We doen geen zaken met eindgebruikers. En we richten ons ook op bedrijven met een focus op privacy en security, zoals internetprovider Freedom Internet.”

Wat hebben jullie partners te bieden?

Ronald: “Het IceWarp-platform draait volledig op Nederlandse servers en binnen één scherm. Partners hebben overzicht over hun klanten. Ze kunnen makkelijk op afstand nieuwe gebruikers toevoegen, gedeelde mappen inrichten, mobiele devices toevoegen en op afstand wipen, regels en limieten inrichten voor de gebruikers en nog veel meer. Bovendien is het platform multitenant en kunnen partners volledig onder eigen naam en label de dienst resellen. Het resellen gebeurt met volledige ondersteuning vanuit IceWarp en met een interessante partnervergoeding. Resellers hoeven niet per se technische kennis te hebben, maar moeten vooral in staat te zijn om te kijken wat de gebruiker wil. De software is zo eenvoudig te gebruiken dat technische kennis niet nodig is. Binnen een kwartier heb je een werkplekomgeving met vijf gebruikers ingericht.”

Wat motiveert jullie, waar krijgen jullie een kick van?

Corné: “Om met een mooi product succesvol te zijn tegenover de grote Microsoft en Google.

Ronald: “Twee dingen: Tuxis levert de infrastructuur en dat geeft mij altijd een kick. Ik vind het óók geweldig dat we ervoor kunnen zorgen dat klanten meer keuze hebben en niet automatisch bij Microsoft of Google terechtkomen. Elke gebruiker die we erbij krijgen, is cool.”

Mobiele versie afsluiten