Icecat  staakt activiteiten in Rusland en Belarus

hulpfonds opgericht voor hulp aan Oekraïense technisch medewerkers

OekraineIcecat staakt haar activiteiten voor de Russische en Wit-Russische markten vanwege de invasie van Oekraïne vanuit deze landen. De impact op de omzet, contentproductie of softwareontwikkeling van deze beslissing is beperkt.

Om Oekraïense collega’s en hun families te ondersteunen heeft Icecat 250.000 euro beschikbaar gesteld via UAid.Charity. Een initiatief dat is genomen samen met Futurumshop, dat ook 250.000 euro investeert, en andere collega-bedrijven met een sterke Oekraïense aanwezigheid. De eerste focus ligt op relocaties en ondersteuning van gezinnen die naar veilige locaties zijn gevlucht.

Hulpfonds

Icecat en FuturumShop hebben verder een hulpfonds opgericht voor hulp aan Oekraïense technisch medewerkers. UAid Fund staat open voor medewerking en bijdragen van andere partijen om direct humanitaire hulp op de grond te geven.

Tot op heden is er ruim een half miljoen euro toegezegd en is er daadwerkelijk 134.000 euro uitgekeerd. Techpersoneel uit de sferen van de deelnemende Nederlandse bedrijven kunnen een beroep op het initiatief doen en krijgen direct geld uitgekeerd.

“Dat is wat mensen het meest nodig hebben, geld. Een storting op hun rekening. Daarmee betalen ze onderdak en andere basisbehoeften”, legt Martijn Hoogeveen uit. Hij is directeur van Icecat, een van de fondsstarters. “Het geld gaat rechtstreeks naar de persoon die het nodig heeft.”

UAid Fund wordt beheerd door drie man. Zij werken vanuit een aantal scenario’s op grond waarvan men geld aanvraagt en beoordeelt elke casus afzonderlijk.

Hoogeveen stelt dat Oekraïne het land is waar het meeste programmeerwerk door Europese techbedrijven naartoe wordt uitbesteed. Een deel van die IT’ers is niet meer inzetbaar, want anderszins verplicht geraakt, of draait een paar versnellingen lager.

Naast Icecat en Futurumshop zegden Bintime, Vondel Marketing en Hatch reeds middelen toe.

Mobiele versie afsluiten