IBM transformatie naar de cloud door afstoten Managed Infrastructure Services (MIS)

IBM logoIBM maakte donderdag bekend afscheid te nemen van de hele cluster Managed Infrastructure Services (MIS) en daar een nieuw beursgenoteerd bedrijf van te maken. Bevrijd van die legacy tak denkt IBM sneller met (hybride) cloud diensten te kunnen groeien.

MIS zal naar verwachting eind volgend jaar los staan van IBM. Het is nu nog onderdeel van het cluster IBM Global Technology Services, dat $ 27 miljard per jaar omzet. Als zelfstandig bedrijf zou het ’s werelds managed infrastructure services provider zijn. 4.600 klanten en lopende opdrachten van omgerekend $ 60 miljard.
Over de kansen en perspectieven van het nieuwe bedrijf is nu nog veel onduidelijk. IBM zegt dat het banden blijft behouden, maar dat de spin-off volledig zelfstandig wordt. Het mag dus ook met alle andere cloud aanbieders samenwerken.

Beleggers waren aangenaam verrast door het nieuws. Mede hierdoor steeg het aandeel IBM kortstondig met 9 procent. De directie heeft bijvoorbeeld aangegeven van 50 procent van IBM omzet recurring zal zijn. Een dergelijk hoog percentage past bij een bedrijf dat vooral cloud diensten levert. Het maakt het – op papier althans – ook minder afhankelijk van de sales en vervangingscycli van hardware.

Markt impact

Voor de markt zijn aan het verhaal twee punten echt belangrijk. Als eerste is IBM in hoog tempo aan het veranderen. Mede dankzij de overname van Red Hat een paar jaar terug kon het de afgelopen drie maanden $ 5,7 miljard cloud omzet boeken. De omzet van GTS liep iets terug tot $6,3 miljard. In dit temp zal het niet lang duren eer IBM naar omzet gerekend meer een cloud bedrijf dan iets anders is . De vraag is dan ook hoelang het nog hardware onder eigen naam zal voeren.

Het tweede punt is dat met het verkopen en outsourcen van de IBM “legacy” diesten en hardware er met andere partijen zaken moet worden gedaan. Het nieuw te vormen bedrijf zal, net als de restanten van Global Technology Services, namelijk de bestaande sales processen en markten waar het acteert “tegen het licht houden”. Zoiets heeft bijna altijd impact op de bestaande relaties met partners en klanten.

Mobiele versie afsluiten