IBM neemt MSP en cloud adviseur Nordcloud over

IBM logoIBM heeft als strategie meer op cloud te focussen. Daarom is een paar maanden terug ook bekend gemaakt dat het de hele business unit managed infrastructure services afstoot. Dat zorgde voor veel persaandacht. Dat het gisteren bekend heeft gemaakt het Finse Nordcloud te kopen zorgt amper voor ophef.

De stap van IBM om kort voor het einde van het kalenderjaar een overname aan te kondigen. Het bod op Red Hat vond ook in het vierde kwartaal plaats. Eerdere IBM transacties vonden vaker in de tweede helft van het jaar plaats dan aan het begin. Om die reden is het na de zomer altijd extra opletten wat IBM aankondigt.

EMEA MSP

Dat is deze keer dus de koop van Nordcloud. Dat is een in Finland gevestigde MSP met ongeveer 400 consultants in tien EMEA-landen, waaronder Nederland en een omzet van € 60 miljoen. Nordcloud is dus een internationale speler. Het persbericht van de voorgenomen transactie maakt melding van een hoge plaats op een Gartner lijstje voor cloud-native serviceproviders. In een ander overzicht staat Nordcloud op de 11 plek van Europese cloud providers.

Voor IBM is het een belangrijke en tegelijk kleine overname. Waarvoor Red Hat miljarden op tafel gelegd moesten worden zal de koop van Nordcloud uit de spreekwoordelijke kleine kas kunnen worden betaald. Dat wil niet zeggen dat het een deal is van geringe waarde. Terwijl IBM overal in Europa flink in het personeelsbestand snijdt, neemt het een bedrijf met een paar honderd medewerkers over.

Invulling van IBM hybride cloud

Dat nieuwe IBM team moet invulling gaan geven aan de wens van IBM als een hybride cloud topspeler te worden gezien. Uiteraard moet het ook leiden tot een betere vulling van het eigen cloudplatform. Hoe dat door de markt en vooral de bestaande klanten van Nordcloud gezien wordt is koffie dik kijken.

Het meest bijzondere van de deal is namelijk dat Nordcloud op dit moment drievoudig gecertificeerd is in AWS, Google Cloud Platform en Microsoft Azure. Of dat op termijn houdbaar is als met een eigenaar die zich zelf graag als concurrent van deze drie ziet?

Mobiele versie afsluiten