Hybride cloud is de norm voor MKB en enterprises

blijkt uit het Flexera jaaroverzicht 2021

Volgens Flexera maakt het MKB voor meer dan de helft gebruik van de publieke cloud en enterprises doen daar weinig voor onder. Dat zal de lezer niet verbazen. Dat enterprises bij private cloud Azure Stack omarmen roept dan eerder vragen op.

FlexeraEen paar keer per jaar komt Flexera met een publicatie over het cloud gebruik en eens per jaar kijkt het terug op het afgelopen jaar. De jaarlijkse terugblik op 2021 laat zien dat er in het tweede jaar van de pandemie niet eens zoveel trends zijn omgebogen. Zo blijft het aantal bedrijven dat meer uitgeeft aan de cloud nog steeds hoog. Al jaren hoort daarbij de kanttekening dat men worstelt met die meeruitgaven, omdat lang niet altijd duidelijk is wat allemaal met de cloud te maken heeft.

Wat ook elk jaar blijkt is dat men ondanks het overschrijden van de budgetten blijft investeren in de cloud. Het verschuiven van werken op kantoor naar de homeoffice en voor een deel weer terug vertekent dat beeld over de laatste twee jaar, maar de trend over meer jaren blijft gelijk.

Hybride

Allang geen trend meer, maar een ongoing process is dat zowel het MKB als enterprises voor applicaties en data steeds meer afhankelijk zijn van de cloud. Daarbij hoort wel de opmerking dat publieke cloud steeds minder voorkomt als de enige optie. Dat verklaart ook waarom het MKB voor iets meer dan de helft en enterprises voor net iets minder dan de helft voor de publieke cloud zorgen. Hybride cloud, waarbij een deel van de applicaties en data of in eigen beheer zijn of in een private cloud is – hoewel Flexera dat niet met zoveel woorden zegt – inmiddels de norm.

Azure

Over de private cloud meldt Flexera iets dat waarschijnlijk minder bekend is. Op basis van 750+ antwoorden luidt namelijk de conclusie dat Azure Stack het meest gebruikt wordt (of: genoemd?) als platform. VMware vSphere en AWS Outpost worden minder genoemd. Die derde plek doet overigens vermoeden dat een groot deel van de antwoorden op die vraag uit Amerika komen. Een andere indicatie daarvoor is dat slechts 10 procent aangeeft daar plannen voor heeft. Het bedrijf meldde overigens een jaar terug al dat Azure in enterprise omgevingen vaker voorkomt dan AWS. Dat is wel een interssante ontwikkeling.

Interessant aan de antwoorden op die vraag is verder dat bijna niemand al zijn eieren in een mandje legt. Ook dat is een bewijs voor de stelling dat hybride cloud de norm is.

Mobiele versie afsluiten