Huawei trots op mega R&D-locatie

Rust en tools voor optimaal functioneren

Huawei uit het Chinese Shenzhen, China’s Silicon Valley in de speciale economische zone, is één van de technologische mastodonten van China. ITchannelPRO ging op bezoek bij de 1,2 km2 grote Ox Horn-campus in Dongguan (ongeveer 30 km van Shenzen) die in 2019 is geopend en 1,3 miljard euro kostte.

huawei_xiliubeipo_village_4-400Ren Zhengfei, een voormalige ingenieur van het Chinese Volksleger, richtte Huawei in 1987 op om bedrijfstelefooncentrales te maken. Aanvankelijk verkocht Huawei vooral telecomapparatuur uit Hongkong, maar al snel groeide het bedrijf uit tot een dominante speler in China en later op de wereldmarkt. Sinds 2012 mag Huawei zich wereldwijd de grootste leverancier van telecomnetwerken noemen, een positie die jarenlang werd ingenomen door het Zweedse Ericsson.

Oprichter Ren Zhengfei bezit nog steeds 1% van de aandelen, de andere 99% zijn verdeeld onder het personeel. Het bedrijf heeft dus geen beursnotering en is ook geen staatseigendom. Zhengfei’s dochter Sabrina Meng is tegenwoordig de financiële topvrouw (CFO) van Huawei. Hoewel het bedrijf nog relatief jong is, heeft het in die tijd een mooie reputatie weten op te bouwen als innovator. Niet voor niets heeft men tal van strategische patenten in de 5G-wereld verworven en claimt men zelf de leider op het gebied van 5G te zijn.

Europa in China

De exportmarkt van Huawei is divers. Omdat klanten belangrijk zijn en China net iets anders in elkaar zit dan de rest van de wereld, moet de campus helpen de brug naar Europa (en in bredere zin de westerse wereld) te slaan. Op de Ox Horn-campus zijn iconische gebouwen uit 12 Europese steden nagebouwd waaronder gebouwen, bruggen en landinrichting. Zelfs infrastructuur zoals de 8 kilometer lange spoorlijn met een rode Zwitserse trein die in een heuse dienstregeling rijdt en functionerende stations aandoet of varende Venetiaanse gondels. Als buitenstaander waan je je in soort Euro Disney, maar dit is serieus. De ruim 25.000 R&D-medewerkers zijn gehuisvest in gebouwen die qua design kopieën vormen van bestaande Europese iconen uit bijvoorbeeld zoals Parijs, Granada, Verona, Brugge, Heidelberg en Oxford.

Gigantisch complex geeft toewijding

De omgeving straalt rust uit en alle medewerkers vinden op het terrein de tools die nodig zijn om optimaal te functioneren. Als ondersteuning zijn er vijftien restaurants, tien koffiebars, meer dan 800 meeting rooms en grote grasvelden om informeel te overleggen. De kantooroppervlakken bedragen samen zo’n 600.000 m2 en 200.000 m2 aan laboratoria. Omdat lichamelijke gezondheid een groot goed is, zijn ook fitness locaties in overvloed aanwezig. Het behoud van een goede fysieke conditie is onderdeel van de bedrijfspolicy en is geïntegreerd in het HR-beleid.

Centraal op de campus is er ook een meer met drie zwarte zwanen die de Chinese telecomgigant uit Australië heeft geïmporteerd. Voor Ren Zhengfei hebben de dieren een speciale betekenis. In de economische wetenschap wordt een ‘zwarte zwaan’ gezien als een gebeurtenis met grote gevolgen die niemand aan had zien komen. De sierlijke zwemvogels moeten het personeel van Huawei eraan herinneren om niet achterover te leunen en altijd voorbereid te zijn op een onverwachte crisis.

Multifunctioneel

Dongguan wordt gebruikt voor R&D, maar ook voor het opleiden van eigen personeel en medewerkers van partners en klanten. Het is een multifunctionele locatie met een rustgevende uitstraling, ver weg van de hectiek van veel Chinese steden. Achter de Europese gevels gaat een hypermoderne infrastructuur schuil die ook binnen in de gebouwen de lijnen van de Europese stijlen volgt.

(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine 2023-05)

 

 

 

Mobiele versie afsluiten