Huawei ontkent ongeautoriseerde toegang tot kern mobiele netwerk KPN

Huawei Nederland had en heeft geen ongeautoriseerde toegang tot de kern van het mobiele netwerk van KPN. “Wij hebben niet kunnen meeluisteren met gesprekken van de minister-president of wie dan ook”, stelt het bedrijf in een verklaring op de eigen website. COO Gert-Jan van Eck van Huawei Nederland vult aan: “De aantijging dat de minister-president kon worden afgeluisterd door ons is volstrekt ongeloofwaardig en een onderschatting van de beveiliging van de aftapomgeving. Het kan gewoon niet.”

Huawei had volgens eerdere berichten ‘ongeautoriseerde toegang’ tot het core mobiele netwerk van KPN. De Chinezen konden hierbij volgens de Volkskrant onbeperkt meeluisteren met telefoongesprekken en hadden in strijd met de wet toegang tot tapinformatie. Huawei schond daarmee afspraken met KPN, meldt de Volkskrant op basis van een geheim intern rapport van KPN uit 2010, dat naar eigen zeggen in handen is van de krant.

Volkskrant: ‘Balkenende afgeluisterd’

Huawei zou in staat zijn geweest om zowel binnen KPN als vanuit China ‘ongeautoriseerd, ongecontroleerd en ongelimiteerd KPN-mobiele nummers af te luisteren’, inclusief die van ministers, toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende en Chinese dissidenten, schrijft de krant. Tevens zou Huawei inzicht hebben gehad in de database met afgetapte telefoonnummers. Dat is in strijd met de Telecommunicatiewet, aldus de Volkskrant.

Vrees voor lot KPN Mobiel

De bevindingen van het interne rapport waren volgens de Volkskrant zo explosief dat werd gevreesd voor het lot van KPN Mobiel als die zouden uitlekken. Uit het rapport: “Het voortbestaan van KPN Mobiel is ernstig in gevaar omdat mogelijk vergunningen worden ingetrokken of overheid en bedrijfsleven hun vertrouwen in KPN opzeggen indien bekend wordt dat de Chinese overheid ongecontroleerd mobiele KPN-nummers kan afluisteren en het netwerk kan platleggen.”

Reactie Huawei

Huawei heeft vandaag gereageerd op deze kwestie: “Vanuit de overheid is er strikte wetgeving wat betreft toegang tot data in telecomnetwerken. Ook vanuit de netwerkbeheerders is er voortdurend toezicht op onze activiteiten. Sinds onze start in Nederland 15 jaar geleden, zijn wij door de overheidsinstanties nooit aangesproken op ongeautoriseerd handelen. Dit terwijl het rapport kennelijk al meer dan tien jaar in het bezit is van de inlichtingendiensten zoals in dit artikel wordt onderschreven. Het behoud van vertrouwen is voor ons van ongekend belang, omdat het de basis vormt van ons bestaansrecht. Daarom heeft Huawei wereldwijd cyberveiligheid en privacybescherming tot hoogste prioriteit verklaard.”

Bron: Huawei, de Volkskrant

Mobiele versie afsluiten