HPE koopt Zerto om Greenlake portfolio verder uit te breiden

HPE-koopt-ZertoDonderdag heeft HPE bekend gemaakt een bod te hebben uitgebracht op Zerto. De koopsom bedraagt $374 miljoen cash en Zerto heeft het bod geaccepteerd. Met de overname en daarna integratie van het bedrijf breidt HPE het Greenlake portfolio op het belangrijke terrein van databescherming verder uit.

Dat het in 2009 opgerichte Zerto ooit door een grotere speler in de IT markt zou worden overgenomen was al jaren bekend. Hoewel het bedrijf ruim 350 MSPs als klant heeft en 9.000 directe klanten is dat te weinig om te kunnen bestaan naast de giganten.

Al langer partners

Die giganten, HPE voorop, hebben wel behoefte aan de diensten zoals die door Zerto worden aangeboden. Zerto heeft disaster recovery, backup en data mobility oplossingen die te koppelen zijn aan, en te integreren met, andere platformen. Om die reden zijn HPE en Zerto ook al heel lang partners. In 2019 bracht HPE nog een document uit met de titel “Zerto + HPE: Better Together”. Daarin legde het uit waarom het Zerto platform de logische keuze was voor zowel de echte HPE storage oplossingen als die van Nimble (dat in 2017 door is overgenomen).

De overname door HPE is wat dat betreft een volkomen logische keuze. Vooral voor de uitbouw van Greenlake is het nodig meer diensten voor databescherming te kunnen toevoegen. Als Zerto door (bijvoorbeeld) IBM was overgenomen had dat grote gevolgen kunnen hebben voor HPE. En het gerucht dat IBM op de loer lag ging al langer rond. Big Blue lijkt echter vorige maand voor een andere supplier te hebben gekozen. Of dat kwam omdat er al ene bod van HPE bij Zerto lag is verder niet bekend en ook niet meer interessant.

Next steps voor Zerto

Wat wel interessant wordt zijn de next steps voor Zerto. Formeel zal het bedrijf later dit jaar opgaan in HPE. Of alle betaande klanten  – waaronder IBM – en partners aan boord blijven moet nog maar blijken. Dat zelfde geldt voor het personeel. In ieder geval heeft HPE in de bekendmaking van de deal aangegeven dat het Zerto MT heeft aangegeven over te gaan naar de “HPE familie”. Verder komt er een retentieprogramma voor een deel van het personeel.

In dezelfde presentatie staat verder nog dat Zerto goed is voor +$130 miljoen omzet. Een derde daarvan zou komen door de bestaande samenwerking met HPE. Wat dat betreft is de overname zowel logisch als defensief.

Mobiele versie afsluiten