Hostingbedrijf Ionos gaat naar de beurs

Want de uitbouw 5G netwerk moet worden bekostigd

Ionos is een hostingbedrijf dat met de handelsnaam 1&1 ook in Nederland heeft geprobeerd voet aan de grond te krijgen. Net als Strato was het aanbod vooral gericht op de onderkant van de markt. In Amerika en Engeland is het nog steeds actief. De meeste omzet wordt in Duitsland behaald.

United Internet

IonisEigenaar van Ionos is United Internet. Ook dat bedrijf kan bij sommige lezers bekend zijn. Het is een internet provider en aanbieder van telefonie diensten. Die telefoniediensten zijn lange tijd aangeboden als MVNO.

5G

Enige tijd geleden heeft UI geboden op de veilingen voor 5G frequenties. Na het winnen van meerdere loten heeft het bedrijf zich verplicht tot het uitbouwen van een eigen netwerk. Dit is een zeer interessante ontwikkeling.

We zien om te beginnen een MVNO die promoveert tot een echte telco. Verder valt te verwachten dat het bedrijf op enig moment de miljoenen MVNO klanten zal overhevelen naar de eigen infra. Dat betekent een groot verlies voor Telefonica dat nu nog het 3G en 4G signaal levert.

Achterstand

Minstens zo interessant is dat UI bij 5g als een van de weinige operators in Europa kiest voor een zo puur mogelijke open RAN oplossing (samenwerking met Rakuten). Dat dit niet van een leien dakje loopt is inmiddels wel duidelijk. De achterstand bij de uitrol van het netwerk bedraagt inmiddels meer dan een half jaar.

Die vertraging heeft te maken met de pandemie, te supply chain problemen en het banksaldo van UI. Het viel daarom te verwachten dat het bedrijf een deel van de kroonjuwelen van de hand zou gaan doen. Dat voor Ionos is gekozen is in historisch perspectief wel opmerkelijk. Aan het begin van deze eeuw (!) probeerden telco’s op alle mogelijke manieren internetproviders, inclusief hosters in te lijven. Internet werd gezien als een belangrijke kurk waarop de leveranciers van toen nog koperdraden en telefoontikken konden drijven. Het meest absurde voorbeeld daarvan in Nederland was de koop van Vuurwerk Internet door Versatel. Van beide bedrijven is inmiddels niets meer over.

Inmiddels is het beeld van die kurk of reddingsboei ook compleet achterhaald. Telco’s hebben echt geen hostingbedrijven meer nodig. Het levert te ze weinig additionele ARPU of klanten. Als UI er in slaagt Ionos naar de beurs te brengen is dat een goede exitstrategie. En het biedt het bedrijf de ruimte zich te concentreren op de business. Een 5G netwerk in de lucht brengen en houden is al moeilijk zat. Daarnaast is hosting en telco diensten onder een dak is een achterhaald idee.

Mobiele versie afsluiten