Hoeveel is een groene slotje in de browserbalk waard?

Kijk maar eens naar de hoogte van deze AVG boete

Er is een duidelijke link tussen een SSL certificaat (het “groene slotje”) en de AVG. Wie dat niet ziet, of nog erger niet wil zien loopt een serieus risico met een hoog prijskaartje. Zoveel blijkt uit een recent Italiaans boetebesluit.

Nutsbedrijf

groen slotje sslErgens in Italië beheert een nutsbedrijf een website. Klanten kunnen via de online omgeving meterstanden en dergelijke doorgeven. Zoiets komt overal voor en al heel erg lang. Je mag daardoor verwachten dat elke bouwer en beheerder van dergelijke omgevingen weet aan welke eisen voldaan moet worden.

In dit Italiaanse geval blijkt dat niet zo te zijn. Een klant valt op dat het groene slotje in de browserbalk ontbreekt. Hij informeert hierover het nutsbedrijf per e-mail. Het bedrijf reageert niet op de eerste en volgende mails. Evenmin wordt er een certificaat geïnstalleerd.

By design

De klant laat het er niet bij zitten en dient een klacht in bij de toezichthouder. Die constateert dat het nutsbedrijf inderdaad de AVG overtreedt. Er is niets dat wijst op een certificaat, dus bij het ontwerp van de omgeving is de fout al ontstaan. Niet reageren op vragen en klachten over de AVG , dat is ook wel duidelijk het geval. Deze combinatie levert een boete op van 15.000 Euro.

Daarmee is de vraag wat het bekende groene slotje waard is deels beantwoord. Het kan een boete van meerdere duizend Euro schelen. Minstens zo belangrijk is dat deze zaak bewijst SSL echt verplicht is. Iedereen met een website waarmee persoonlijke gegevens worden vergaard, gedeeld, verwerkt en dergelijke moet er een hebben.

(bron)

Mobiele versie afsluiten