Hoe Huawei vecht voor zijn voortbestaan

Elk jaar organiseert Huawei een persevenement rond het hoofdkwartier in Shenzen, zo ook dit jaar. Door de corona-uitbraak moesten dit jaar veel buitenlandse deelnemers virtueel aanschuiven. Tijdens de keynote stak CEO Guo Ping stevig van wal.

Niet alleen de coronacrisis heeft een grote impact op het bedrijf en de wereldeconomie, de nieuwe sancties van de Verenigde Staten brengen het bedrijf in overlevingsmode. Een zeer recent besluit van de Amerikaanse overheid kan ervoor zorgen dat halfgeleiderfabrikanten waar ook ter wereld, geen zaken meer met Huawei mogen doen, als zij in hun productieprocessen Amerikaanse technologie gebruiken. Deze nieuwe ronde in het gevecht tussen China en de Verenigde Staten brengt het bedrijf in de hoogste staat van paraatheid. De Huawei-bestuurder claimde dat deze maatregel grote gevolgen voor Huawei heeft. Guo Ping: “We zullen alles uit de kast halen om oplossingen te vinden.” Volgens hem ondermijnt deze Amerikaanse actie de wereldwijde industrie.

 

Doorn

De inbreng van Huawei in de 5G-standaard is groot. Dat is de Amerikanen een doorn in het oog. Elk 5G-netwerk waar ook, laat via patentinkomsten de kassa in China rinkelen.

Voor computers, smartphones en servers gebruikt men het in het Verenigde Koninkrijk gelicenceerde ARM-architectuur. Daardoor kan het bedrijf rond de wereldwijde defacto-standaard, volgens de ARM-architectuur computers en computerchips ontwikkelen. Huawei heeft de afgelopen jaren met succes vijf series chips ontwikkeld die in verschillende productcategorieën worden gebruikt. Door nu de halfgeleiderfabrikanten (zoals het Taiwanese TSMC dat hofleverancier is en negentig procent van de smartphone-chips levert) te verbieden chips voor Huawei te produceren, wordt dat pad afgesneden.

 

Overwinnen

Een dag na het laatste Amerikaanse verbod, plaatste Huawei een kop op zijn officiële Weibo-account met de tekst: ‘Afgezien van overwinnen, hebben we geen alternatief’. Onder de slogan was een foto geplaatst met een Iljoesushin Il-2 vliegtuig dat blijft vliegen, ondanks het feit dat het flink getroffen is door luchtafweergeschut en vuur van machinegeweren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Open standaard

Huawei voelde zich redelijk zeker van zijn zaak. De ARM-architectuur is in Cambridge ontwikkeld en lag buiten het bereik van de Amerikaanse invloed. Het deelnemen aan de ontwikkeling voor open standaarden voor computersystemen, cloud en de open source code voor services, gaf ruimte om de eigen positie te verstevigen zonder de compatibiliteit met de wereldstandaarden te verkwanselen. Guo Ping: “Het gebruik van open standaarden heeft de industrie vooruitgeholpen.” Als voorbeeld werd in de keynote mobiele infrastructuur genoemd. Toen de Amerikanen vasthielden aan hun eigen CDMA-standaard, begon de rest van de wereld met de ontwikkeling van het open GSM-systeem. Het is deze open-standaard die de doorbraak van mobiele telefonie mogelijk maakte en CDMA het onderspit liet delven. Het gevolg was dat de Amerikaanse leveranciers van apparatuur voor mobiele netwerken wegkwijnden en op den duur de strijd verloren.

 

Twaalf miljard

De Huawei-topman ging tijdens zijn openingstoespraak uitgebreid in op het afgelopen financiële jaar. Nadat een jaar geleden Huawei afgesloten werd van diensten uit het Google-ecosysteem, zakte de verkoop flink in. Die maatregel heeft Huawei twaalf miljard dollar aan omzet gekost. De vraag naar Huawei-smartphones kwam in zwaar weer. Ook de netwerk- en services-tak hadden het zwaar, omdat de bestaande overeenkomsten met klanten moesten worden nagekomen. Huawei heeft ook geanticipeerd op mogelijk nieuwe maatregelen. Zo zijn de voorraden met ruim zeventig procent toegenomen. Dit geeft tijd om alternatieven te ontwikkelen als er weer nieuwe regels/boycot’s komen. De Chinese overheid heeft veel geld vrijgemaakt om de lokale ontwikkeling van chipsets te stimuleren en de afhankelijkheid van externe toeleveranciers te verkleinen.

Mobiele versie afsluiten