Hoe Huawei en Xiaomi mobiele communicatie in Nederland bepalen

De afgelopen dagen is door meerdere techtitels in Nederland geschreven over Huawei, terwijl ze de ontwikkelingen rond Xiaomi totaal negeren. Beiden zaken zijn echter zeer belangrijk. Ze bepalen in sterke mate hoe de markt voor mobiele communicatie in Nederland zich kan ontwikkelen. Daarbij gaat het nadrukkelijk om meer dan het 5G signaal.

Huawei gaat in rekening brengen

Over Huawei valt te lezen dat het bedrijf werk gaat maken van de patenten die het heeft voor 5G. Iedereen weet dat 5G the next big thing is. De invloed van patenten is minder bekend. Daarom is ook wereldwijd de tech pers op de mededelingen van Huawei gesprongen. Het bedrijf zal gefaseerd beginnen met het in rekening brengen voor het gebruiken van techniek de op de patenten die het heeft is gebaseerd.

Apple en Samsung mogen als eerste gaan betalen. Bloomberg dat als eerste met het nieuws kwam spreekt over een licentiekosten per toestel van circa $2,50. Daarbij merkt het op dat die bewust lager zijn dan de $7,50 die Qualcomm schijnt te rekenen.

Twee eigenschappen van licentiekosten

De hoogte van het bedrag is echter niet het belangrijkste punt bij deze ontwikkeling. Het gaat als eerste om het feit dat Huawei zorgt voor hogere kosten van elk toestel. Daarnaast hebben licentiekosten de eigenschap eerder toe dan af te nemen. Het tweede punt waardoor dit een gamechanger is heeft te maken met de afdwingbaarheid van het betalen en de optie bedrijven te hinderen.

De impact van dat laatste moet niet worden onderschat. Samsung en Apple hebben jaren overal ter wereld elkaar op precies dat punt bestreden. Dichter bij huis zijn toestellen van onder andere HTC, Nokia en LG de afgelopen jaren uit de schappen gehaald wegens een conflict over (het betalen van) patenten.

Rol van Xiaomi

Bij die strijd om patenten speelt Xiaomi ook een belangrijke rol. Het heeft afgelopen week van de rechter in Den Haag een forse proceskosten vergoeding toegewezen gekregen. In een langlopende strijd met Sisvel, dat patenten claimt te bezitten heeft de mobieltjesmaker gelijk gekregen. Sisvel moet 1.220.629,96 Euro betalen. Dat enorme bedrag geeft niet alleen aan hoe hard het spel gespeeld wordt. Het feit dat Sisvel hier zo duidelijk aan het kortste eind trekt is hoopgevend voor andere makers (importeurs) van mobieltjes. Niet elke patentclaim is terecht.

Patenten bepalen

De twee meldingen van Huawei en Xiaomi over patenten vullen elkaar in een opzicht goed aan en raken ook de markt in Nederland. Dat patenten de komende periode nog meer een rol gaan spelen bij hardware en software voor mobiele communicatie mag wel duidelijk zijn. Het gaat hierbij om enorme bedragen. Elke gang naar de rechter kan zorgen voor een verkoop- of distributieverbod. Wat dat betreft verstoort patentstrijd de markt.

Mobiele versie afsluiten