Hoe Azure het AWS steeds moeilijker maakt

al is het appels met peren vergelijken

azure-logoOp dit moment is AWS nog steeds onaangevochten de grootste publieke cloud aanbieder met Azure op geruime afstand op een tweede plek. Dat beeld verandert langzaam. Volgens Bank of America, BofA, gaat de afstand de komende vijf jaar aanzienlijk verkleinen. De verklaring daarvoor is vooral financieel, maar daarom niet minder interessant.

Nieuw advies

BofA, Bank of America, heeft halverwege vorige week een nieuw advies gepubliceerd over de markt voor publieke cloud diensten. Dit soort meldingen geven alle banken en beursadviseurs uit. Voor de tech bedrijven die genoemd worden zijn ze belangrijk, net als voor aandeelhouders. Voor de klanten van de bedrijven zijn ze minder nuttig. Uitzondering is als de voorspelling luidt dat een bedrijf het zeer lastig gaat krijgen.

Azure groeit harder

Dat is hier uiteraard niet het geval. Azure en AWS zijn bedrijven met voldoende geld op de bank en groei. Het laatste is volgens de BofA wel een punt van aandacht. Het ziet, net als anderen, dat Azure al enige tijd harder groeit dan AWS. Voor de komende drie tot vijf jaar zal dat zo blijven. Omdat AWS een veel grotere omzet en klantenbase heeft is daar de omzetgroei in absolute bedragen nog steeds het grootst van alle cloud aanbieders. Maar als naar het percentage wordt gekeken dan is Azure niet de enige die het beter doet. Volgens BofA zal Azure daarom ook steeds meer gaan richting een marktaandeel van 33 procent, waar het nu nog 20 procent doet. AWS zal uitkomen op maximaal 35 procent.

Belangrijke percentages

Deze percentages zijn belangrijk. Hier achter gaat namelijk veel meer schuil dan een sterke groei van Azure en een afvlakkende groei van AWS. BofA gaat er namelijk van uit dat de marktaandelen van andere publiek cloud aanbieders zullen afnemen. Maar minder marktaandeel gaat wel over de totale omzet.

Appels met peren

Wat BofA doet is eigenlijk appels met peren vergelijken. Het rekent de omzet van office365 en Xbox spelen tot het zelfde soort cloud omzet als de rest van het Azure aanbod. AWS heeft zoals bekend geen eigen SaaS pakket. Door alle cloud omzet op een hoop te vegen zal Azure zonder meer dicht in de buurt van AWS uit komen. AWS zal het ook echt wel moeilijker krijgen om de koppositie vast te houden. Dat heeft overigens ook nog andere redenen dan de opmars van Azure.

Voor ondernemers die direct zaken doen met cloud aanbieders of die deze platformen gebruiken voor eigen diensten is het advies van BofA desalniettemin de moeite waard. Het laat namelijk zien dat anno 2020 zelfs IT analisten van grote banken niet door hebben dat cloud niet altijd gelijk is aan cloud. SaaS en IaaS, Gaming en office, het zijn echt verschillende zaken.

Mobiele versie afsluiten