Het verhaal van Pocos Easy Voice

Eigen oplossing voor samenwerken is afspiegeling van de kernwaarden

Als de printeditie van ITchannelPRO op de mat valt zijn de voorbereidingen voor de lancering van Pocos Easy Voice afgerond. Het proces dat vooraf ging aan de introductie van deze UC dienst, powered by Cisco, is een paar weken geleden door sales en marketing director Jelle de Bruijn en productmanager Sjaak Lettinga toegelicht.

Meer dan hosterd telefonie

Pocos - Easy Voice - JelleBellen en gebeld worden is enorm belangrijk, maar alleen telefonie aanbieden allang niet meer voldoende. De markt wil meer dan spraakdiensten. “Hosted telefonie is inmiddels wel de standaard in dat deel van de markt dat wij via een partnerkanaal bedienen,” vertelt Jelle. “Bij Pocos hebben we daar zeer veel ervaring mee en we volgen de trends. Dat laatste is de reden om met een nieuwe dienst te komen.”

Uit eigen onderzoek bleek namelijk dat er in delen van de MKB markt aan UC oplossingen andere eisen worden gesteld. Jelle: “Eind 2019 zagen wij in de markt, dus dat is meer dan de klanten die we nu al bedienen, een groeiende vraag naar een stabiele, future proof, always on en scherp geprijsde  oplossing. Een dienst met enterprise specs, maar aangepast op de MKB vraag. Dat was het begin van het proces dat uiteindelijk heeft geleid tot de lancering van Easy Voice.”

Grootste project bij Pocos

In 2020 starten met de beschrijving van het eisenpakket, het leggen van de contacten met leveranciers en het bepalen van de keuze was door de pandemie onverwachts lastig. “De keuze is gevallen op het Cisco VoIP-platform BroadWorks en volledig geïntegreerd met Cisco Webex,” zegt Sjaak. “Het zijn bouwstenen die we zelf verder integreren met ons platform. Dat is per definitie een traject dat veel tijd kost. Wat het complexer maakte was dat we geen volle bezetting op kantoor konden hebben. Natuurlijk kunnen wij perfect online vergaderen en overleggen, dat doen we via dezelfde diensten als we onze partners bieden. Maar toch merkten we dat zo verspreid werken nadelen heeft voor de snelheid van by far het grootste project dat Pocos ooit heeft gedaan.”

Eisen

De markt zelf was ook een factor die invloed had op het proces. “Bedrijven waren eerst gedwongen zo goed als iedereen van huis uit te laten werken. Daarbij is begrijpelijk weinig aandacht besteed aan de gevolgen voor de interne en externe communicatie, het samenwerken aan documenten en dergelijke,” geeft Jelle aan. “Inmiddels is dat gelukkig verleden tijd. Bedrijven en medewerkers weten dat de werkplek op kantoor en thuis kan zijn. Dat betekent ook dat de eisen van een communicatie pakket zijn veranderd. Het gaat om meer dan het verbinden van mensen. Rekening houden met veilige verbindingen en QoS is anno 2023 een vast gegeven voor elke UC leverancier en reseller. Die eisen hebben we meegenomen in Easy Voice.”

Sjaak: “Wat wij aan de partner leveren moet het gewoon altijd doen en naar volle tevredenheid van zijn klant. Dat vind je ook terug in onze kernwaarden. Easy Voice is gebouwd op de twee diensten van Cisco die we al eerder noemden. Cisco is hiermee onbetwist marktleider in de hoogste marktsegmenten. Het is proven technology met een extreem hoge beschikbaarheid. Logisch dus dat we hiervoor hebben gekozen.”

Eenvoud

Een ander punt waar Pocos voor de UC oplossing aan hecht is de eenvoud van bediening. “Ook hier kunnen we een directe brug slaan naar onze kernwaarden,“ geeft Jelle aan. “Pocos staat voor makkelijk zaken doen en first time right. Een partner wordt niet bedolven onder instructies en dat geldt al helemaal voor zijn klanten. Al onze diensten zijn met een paar klikken te configureren, gebruiken en te beheren. Daarna doen ze het, zonder mitsen en maren.”

Dat is mogelijk omdat Pocos een technisch gedreven organisatie is. Men duikt heel diep de techniek in. Niet alleen om alles te begrijpen, maar ook om stabiele en eenvoudig te bedienen diensten te ontwikkelen. Techniek zit in de DNA van elke medewerker zei mede oprichter Jordi   tijdens een eerder interview met ITchannelPRO. Sjaak wijst erop dat ook die eigenschap, net iets anders omschreven, tot de kernwaarden van het bedrijf hoort.

Door en door getest

De voorbereidingen voor de uitrol van Easy Voice lopen op volle toeren als het interview wordt gegeven. Sjaak en Jelle geven daarbij aan dat intern al enige tijd de dienst wordt getest en gebruikt. “We gaan niet over een nacht ijs, we gaan pas live als het echt door en door is getest. Dat kost tijd, maar er is wat ons betreft geen alternatief. Partners en eindklanten moeten een volledig werkende dienst krijgen. Stabiliteit, support en integratie moet 100% zijn.”

Integratie is daarbij een belangrijk punt. Sjaak geeft als voorbeeld dat de integratie met boekhoudsystemen bij de partner iets anders is dan de koppeling met crm systemen bij de eindklanten. Allebei moet mogelijk zijn. Een team van een dozijn collega’s is een vol jaar bezig geweest met dit soort technische en operationele issues. Dat is een substantieel deel en een goede dwarsdoorsnede van de hele Pocos organisatie.

Certificering

Technische en commerciële certificering voor Pocos Easy Voice maken deel uit van het programma. “Dat besteden we niet uit, maar gaan we zelf doen op ons kantoor. Het levert meerwaarde en is verdere verdieping van de service die we de partners bieden. Dat heeft ook weer een directe link met onze kernwaarden, met menselijke verbinding maken wij het verschil.“

Nieuwe klanten

Natuurlijk is ook gevraagd wie deze dienst als eerste zal gaan omarmen. Verwacht Jelle dat de bestaande resellers hiermee de eigen klantenbase gaan upgraden? Hij schat in dat in eerste instantie nieuwe resellers en nieuwe eindgebruikers de dienst zullen inzetten. Pocos heeft daar de bezetting en ondersteuning ook al op gedimensioneerd. “Het staat bestaande gebruikers en resellers vrij over te stappen van de ene naar de andere UC oplossing die we bieden, maar dat is een proces waar wij geen invloed op uitoefenen. Laat het duidelijk zijn, wij gaan absoluut niet met harde of zachte hand richting Easy Voice duwen. Het is een uitbreiding van het portfolio. We hebben straks meerdere UC oplossingen in het portfolio, precies zoals je van een onafhankelijke leverancier mag verwachten.

Twee verhalen

Het gesprek met Jelle en Sjaak maakt duidelijk dat achter Easy Voice van Pocos twee verhalen schuilgaan. Het eerste verhaal gaat over de uitbreiding van het portfolio met Easy Voice. Enterprise specificaties als basis voor een dienst bestemd voor het mkb, waarbij het om meer gaat dan communiceren. Het andere verhaal gaat over een bedrijf dat de kernwaarden tot uitdrukking laat komen in elk aspect van het portfolio.

 

Kernwaarden Pocos

 

 

Contactgegevens: 

088-0100700 – partner@pocos.nl
Science Park Eindhoven 5218 – 5692 EG Son

 

(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine 01-2023)

Mobiele versie afsluiten