Het rommelt binnen de Dutch Cloud Community

De laatste dagen heeft ITchannelPRO van meerdere kanten te horen gekregen dat het rommelt binnen de DCC (Dutch Cloud Community). Bestuur en directie lijken een conflict te hebben met als voorlopige uitkomst dat de vereniging stuurloos is.

DCC zegt de lezers waarschijnlijk weinig. De Dutch Cloud Community is het product van de fusie van DHPA en ISP Connect. De eerste groep bestaat uit de grotere hosters en providers voor zakelijke diensten. ISP Connect is altijd het platform geweest voor de kleinere hosters. Deze twee hebben meerdere keren een fusie overwogen, maar dat  liep steeds uit op het afbreken van het proces.

In 2021 is het dan schijnbaar wel gelukt en stichting en vereniging te laten samensmelten. De vereniging claimt de belangen van de Nederlandse hosting en cloud aanbieders te behartigen. Daar valt – net als voorheen toen het twee aparte entiteiten waren – het nodig op af te dingen. Het feit dat men AWS alle ruimte geeft is daarvan een bewijs. AWS promoten is totaal niet in het belang van de Nederlandse hosting bedrijven en providers. Of dat de reden van de onenigheid is wordt niet bevestigd.  Feit is wel dat het bestuur (zie screenshot)  vorige week afscheid heeft genomen van de directie. Dat is naar verluid niet volgens de regels verlopen. Daarop is het voltallige bestuur, rekeninghoudend met de belangen van de vereniging, teruggetreden.

Bloedgroepen en concurrenten

Op basis van de input die ITchannelPRO al langer kreeg is duidelijk dat er onenigheid bestaat over de koers en activiteiten van DCC. Dat is natuurlijk jammer. Tegelijkertijd is het ook erg voorspelbaar dat het rommelt. De twee bloedgroepen zijn fundamenteel verschillend. Strikt genomen probeert men klanten en leveranciers aan een tafel te brengen en daarbij zijn bijna die partijen ook nog eens concurrenten van elkaar zijn. Om precies te zijn, en dat maakt het nog complexer, in horizontaal en verticaal opzicht.

Dat er niets met de buitenwacht over de interne onrust wordt gecommuniceerd is deel begrijpelijk. Punt is wel dat een brancheorganisatie die graag door de overheid gezien wil worden als spreekbuis hierdoor de nodige credits verspeeld.

Uniek is deze negatieve situatie bij de Dutch Cloud Community overigens niet. Oudere lezers van ITchannelPRO kunnen bekend zijn met een van de voorlopers van DPHA, de NLIP. Ook hier was een fusie niet het begin van een nieuwe fase, maar het begin van een versnelde aftakeling.

 

Screenshot 2022- directeur van DCC

Mobiele versie afsluiten