Heineken-topman Jean-François Van Boxmeer wordt bestuursvoorzitter Vodafone

CEO van Heineken, Jean-François Van Boxmeer, maakt eind juli de overstap naar Vodafone. Van Boxmeer volgt Gerard Kleisterlee op als bestuursvoorzitter van Vodafone.

Kleisterlee legt na bijna een decennia zijn functie neer. Vodafone CEO Nick Read wijst in een verklaring onder meer op de ervaring van Van Boxmeer in het realiseren van groei met behulp van zowel B2B als B2C business modellen. Van Boxmeer was 15 jaar CEO van Heineken; onder zijn leiding verdrievoudigde de waarde van het aandeel Heineken. Hij begon er in 1984 als trainee en was daarna onder meer verantwoordelijk voor de operaties in Congo, Polen en Italië. Er was al enkele maanden bekend dat hij weg zou gaan bij Heineken. Van Boxmeer treedt per 28 juli aan als niet-uitvoerend bestuurder. In november volgt hij oud-topman van Philips, Kleisterlee op als bestuursvoorzitter.

 

Volgens Britse richtlijnen voor corporate governance kunnen bedrijven hun voorzitter maximaal negen jaar behouden en heeft Kleisterlee de limiet bereikt. In zijn bestuursperiode  sloot Vodafone een van de grootste deals in de geschiedenis toen het een belang van 45% in Verizon Wireless verkocht voor $ 130 miljard.

 

De intense concurrentie in Spanje en Italië en de hoge kosten dwongen Read het dividend van het bedrijf vorig jaar te verlagen, en de aandelen van Vodafone bereikten vorige maand het laagste niveau in  23 jaar.

 

Vodafone focust zich nu op zijn activiteiten in Europa en Afrika en is van plan volgend jaar een deel van zijn nieuw uitgebouwde mobiele mastactiviteiten te verkopen.

 

Mobiele versie afsluiten