Heb jij gisteren ook last gehad van hackers?   

Zag je die e-mail binnenkomen met dat linkje naar je favoriete website? 

Gelukkig is er Cybersecurity en iedereen kan zichzelf beter beveiligen dan je nu doet! 

Barber_Real_SolutionsGisteren startte de Hikvision Innovation Summit in Amsterdam, welke deze week gehouden wordt t/m 6 mei. Vanuit Real Solutions Haarlem, was ik samen met Danny aanwezig, ook ter ondersteuning van Synology. Er waren verder diversen technology partners aanwezig, waarmee wordt samengewerkt in specifieke verticals. Elke fabrikant had zijn eigen stand en daarnaast waren er verschillende gastsprekers die op het hoofdpodium de bezoekers informeerden over hun nieuwste oplossingen en de laatste trends. 

Het doel van deze summit is om mens en bedrijf met elkaar in gesprek te brengen over de laatste ontwikkelingen in de markt en de mogelijkheden om nieuwe samenwerkingen te onderzoeken. Naast innovatie op het gebied van video surveillance, de laatste product updates voor de camera’s, netwerk videorecorders, toegang en brand oplossingen van deze fabrikant, werd er ook gesproken over Cybersecurity. Naast alle effort die Hikvision doet om hun systemen steeds maar veiliger te maken, waarover Fred Streefland en Chuck Davis presenteerde, gingen zij o.a. dieper in op de kwetsbaarheden in onze netwerken en onze manier van werken. 

Ook in de beveiligingscamera markt wordt er regelmatig nog gewerkt met standaard wachtwoorden en port forwarding, iets waarvan iedereen moet weten, dat de verantwoordelijkheid van het gebruik van deze twee zaken echt bij de gebruiker en de installateur ligt en niet uitsluitend bij een fabrikant. 

Nog niet alle connected devices, dus aangesloten apparaten in je netwerk, vragen direct om een nieuw eigen, sterk wachtwoord aan te maken, de camera’s van o.a. deze fabrikant doen dat in elk geval wel. Dan begint je proces om een veilig wachtwoord in te stellen. De 10 meest gebruikte wachtwoorden, waarbij je dus ook gelijk gehackt kan worden, vind je hier Top 10 slechste wachtwoorden van 2021 en advies, hier ligt de eerst winst, dus zorg zelf voor veilige wachtwoorden. 

Waarom er bij beveiligings-camera’s nog zo vaak port forwarding wordt gebruikt, zit hem waarschijnlijk in het gemakt waarmee de installateur en eindgebruiker, dan van buiten zijn eigen netwerk zijn camera’s kan bekijken. Gebruik maken van port forwarden of UPnP gebruiken is dus zeker geen veilige oplossing om apparaten met elkaar te verbinden. Bij het gebruik van deze oplossingen blijven er ‘achterdeurtjes’ open staan, waardoor hackers gemakkelijk je netwerk kunnen binnendringen. Maak daarom bijvoorbeeld gebruik van een veilige VPN-verbinding. UPnP en meer info. Voor de gebruikers van Hikvision is er een goede security training te vinden op hun website, Cybersecurity cursus.  

Verder ging het gisteren dus vooral over innovaties op het gebied van beveiliging en dan met name binnen de mogelijkheden van VMS (Video Management Software). Waar de ene fabrikant specialist is op het gebied van kentekens herkennen en voertuigen analyseren, is de andere fabrikant vooral bezig met AI gedreven oplossingen, zoals bijvoorbeeld Accur8vision van Hexagon en Redscan Pro van Optex. Tevens heel interessant, een platform om meerdere beveiligingsapplicaties te laten samenwerken van Prysm, waarbij het de mogelijkheden voor een persoonlijk dashboard en het combineren van je brand, toegang en video beveiliging perfect combineert. 

Er waren ook diverse live demo’s te zien bij fabrikanten, waarmee dit druk bezochte event een hele belangrijke rol speelt bij de adoptie van nieuwe technologieën in de securitymarkt van vandaag en morgen. 

Mobiele versie afsluiten