GT Connect 2 in de maak – wat is de status?

De redactie duikt in het dossier

Tijdens de ITchannelPRO UCaaS Summit is een paar keer de nieuwe aanbesteding van GT Connect genoemd. Reden genoeg voor de redactie om nog eens in dit dossier te duiken.

stockfoto GT ConnectDe eerste versie van GT Connect is met juridische strijd tot stilstand gekomen en dat zal gevolgen hebben voor de nieuwe versie. De vraag is of genoeg marktpartijen bereid zijn aan het aanbestedingsproces deel te nemen. Wat voor potentiële aanbieders geldt, speelt evenzo voor de gemeenten. Hoeveel van de 340 gemeenten in Nederland doen nog mee aan deze gezamenlijke inkoop? Tenslotte zijn er vragen die tot nu toe niemand hardop durft te stellen.

GT Connect 1

Eind 2020 bracht ITchannelPRO als eerste het bericht dat VNG de stekker uit het GT Connect-project had getrokken. Daarmee kwam een einde aan traject dat nooit soepel heeft gelopen. Idee was via een gezamenlijke inkoop de telefonie en UC-diensten van gemeenten onder te brengen bij een kundige partij. Door vraagbundeling waren de vragende partijen in staat een betere prijs en service te bedingen. Dit had ook voordelen voor de aanbieder.

Dat idee bleek al snel te rooskleurig. Daarbij moet de lezer weten dat dit is gaan spelen in 2018 en 2019. Atos won de aanbesteding. Het bedrijf probeerde met te weinig kundige medewerkers techniek, die deels nog in de kinderschoenen stond, te implementeren bij tientallen gemeenten. Die beoogde klanten waren weliswaar als één partij opgetreden, maar de eisen per gemeente liepen behoorlijk uiteen. Allesbehalve standaardisatie dus, en het aantal succesvolle implementaties was minimaal.

Rechtszaken

VNG trok in 2020 de stekker uit het project. Daarna volgde een rechtszaak, wat bij dit soort aanbestedingen onvermijdelijk is. Inzet voor Atos was het voortzetten van de raamovereenkomst, die een omzet van enige miljoenen euro’s vertegenwoordigde. VNG wilde dat niet. Bijkomend wilde Atos dat de rechter VNG verbood een nieuwe GT Connect-aanbesteding te starten. Atos verloor het kort geding, het hoger beroep en eind 2022 ook nog eens de bodemprocedure.

GT Connect 2

Na de drie rechtszaken was het een kwestie van tijd eer VNG weer met een nieuwe GT Connect-aanbesteding zou komen. Er zijn nog steeds gemeenten die de voordelen van vraagbundeling inzien en toe zijn aan een nieuw contract voor afname van telefonie en UC-diensten.

Het speelveld is sinds 2018 enorm veranderd. Kriskras door de samenleving zijn de kennis en het gebruik van UC enorm toegenomen. Dat betekent in theorie ook dat gemeenten, via VNG, veel beter een uitvraag kunnen doen. De techniek heeft zich veel verder ontwikkeld en MS Teams is quasi een van de standaarden geworden.

In GT Connect 2 wordt, en dat zal dan niet verbazen, gestuurd op het bieden van telefonie en UC-diensten gebaseerd op MS Teams door gemeenten die dat al gebruiken.

Minder animo

Alleen gemeenten die Teams al gebruiken, zullen meedoen. Dit betekent minder deelnemers dan in 2018 en een raamcontract met een lagere waarde. Dit zal, zo zeggen insiders, leiden tot veel minder animo.

Het is echter niet alleen hierdoor dat er minder belangstelling is. De inlichtingenrondes, waarbij het projectteam van VNG vragen van de marktpartijen over de gestelde eisen beantwoordde, maken duidelijk dat partijen zich maximaal willen indekken. De antwoorden van VNG zullen de spoeling nog dunner maken. Maar dat is niet alles.

Black box

De diensten die worden gevraagd, zijn gebaseerd op een platform. Over dat platform hebben aanbieders en gebruikers nul komma nul zeggenschap. Iedereen die iets weet van SLA’s met hyperscalers voelt de bui hangen. Hoe kun je diensten bouwen, onderhouden en continueren waaraan zeer hoge eisen worden gesteld als het fundament een grote black box is?

Het voorsorteren op dit platform roept ook andere vragen op. Inmiddels is bekend dat bij de Europese Commissie een onderzoek loopt naar de marktdominantie van Microsoft-clouddiensten waarbij Teams expliciet staat genoemd.

Tot zover bekend is het niet eerder voorgekomen dat bij een aanbesteding uitsluitend een product is toegestaan dat onderwerp van een dergelijk onderzoek is. Nemen partijen hierdoor geen risico? De stap van Brussel komt daarbij niet uit de lucht vallen. Is het daarom niet nog eigenaardiger dat in de uitvraag elke verwijzing hiernaar ontbreekt?

Oktober 2023

VNG streeft ernaar 24 oktober 2023 bekend te maken wie met GT Connect 2 aan de slag mag. ITchannelPRO zal de ontwikkelingen blijven volgen.

(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine 2023-04)

Mobiele versie afsluiten