Grote interesse elders in Europa voor PC’s

elk land weer een eigen computer industrie?

Een interview met de ceo van Intel bij DPA heeft in donderdag in de Duitse pers en elders in centraal Europa voor veel aandacht gezorgd. Pat Gelsinger heeft namelijk iets gezegd over de productie van PC’s en dat is voor die landen belangrijk nieuws.

oude siemens pcDe investeringen in China door Westerse landen is het afgelopen jaar met meer dan 82 procent afgenomen. In de commentaren en redactionele artikelen van kranten is de vraag gesteld wat daarvan de impact gaat zijn. Kunnen wij dat allemaal wel overzien?

Chipproductie

Tegen die achtergrond is de opmerking van Gelsinger verhelderend. Hij wijst op de gevolgen van het verschuiven van de chipproductie. Minder in China en meer in andere landen. Dat laatste, daar draait het om. Als de productie van een soort onderdelen in meer landen plaatsvindt, dan is het logisch dat het ook voor de assemblage van producten gaat leiden die deze onderdelen nodig hebben.

Exact dat is waarop op hij heeft gehint. Er vindt al assemblage plaats in Roemenië, Polen en Tsjechië van PC’s. Het zou volgens hem zo maar kunnen dat dit in meer landen gaat gebeuren. Dan worden er weer computers in Duitsland gemaakt en dat is iets waar de Duitse pers graag over schrijft.

Dat de lonen in Duitsland veel hoger zijn dan elders in Oost Europa wordt voor het gemak even vergeten door de lokale pers. Het feit dat Intel fabrieken wil neerzetten in Maagdenburg ziet men als voorbode voor een revival van de Duitse computerindustrie.

Supply chain

Wie het wensdenken van de pers en de zoveelste subtiele poging van Intel nog meer geld los te peuteren voor investeringen terzijde schuift houdt nog steeds een serieus te nemen issue over. De supply chain voor IT en daarmee dus ook PC’s is bezig grondig te veranderen.

Met enig gevoel voor drama: in een aantal opzichten gaan we terug naar de periode van de eerste personal computers, toen (bijna) elk land in Europa een eigen industrie voor PC’s had. Wie weet worden de merknamen Tulip, Siemens, Bull, Olivetti en Robotron weer geld waard.

Mobiele versie afsluiten