Grote Europese mobiele operators gaan voor O-RAN

O-RANDe twee recente meldingen over T-Mobile kunnen de aandacht afleiden van belangrijk nieuws over open standaarden O-RAN en mobiele operators. Wat daar gebeurt gaat onvermijdelijk ook impact hebben op de Nederlandse markt. En dat over de hele infra, van masten tot centrales.

Nederland

In Nederland heeft T-Mobile afgelopen periode veel de aandacht getrokken. Het begin een week terug met de melding dat de Duitse moeder het bedrijf van de hand wil doen. Gisteren maakte Cellnex  bekend de zendmasten van de mobiele provider en de schulden van de mobiele provider over te nemen. Dat gebeurt overigens via een constructie waarbij T-Mobile een derde van de aandelen heeft.

Wat er in Nederland ronde de derde aanbieder van mobiele communicatie gebeurt is interessant. Maar het echte nieuws, met een grotere impact, gaat over iets anders. Deutsche Telekom, Orange, Telefónica en Vodafone hebben bekend gemaakt vol in te zetten op O-RAN, Open Radio Access Network technology.

Kiezen voor open oplossingen

In een woensdag door de vier uitgegeven verklaring maken ze duidelijk dat voor zowel de hardware als de software gekozen zal gaan worden voor die oplossingen die open zijn. Deze stap moet de afhankelijkheid van een of enkele vendoren voorkomen. Tegelijk is het een methode die helpt de technische interoperabiliteit te vergroten.

Het Europese signaal volgt op een recent ander geluid uit Amerika. Verizon zou voor 5G en de rest van het netwerk de voorkeur geven aan dedicated hardware en software. Die stap is vanuit Europees oogpunt onnavolgbaar. Hier zijn de operators overtuigd van de voordelen van open standaarden. Die dragen bij aan lagere investerings- en operationele kosten.

O-RAN sinds 2018

O-RAN is bijna drie jaar oud. Begin 2018 werd de alliantie opgericht door AT&T, China Mobile, Deutsche Telekom, NTT DOCOMO en Orange. Op dit moment zijn 15 grote internationale spelers lid van de alliantie. Kleine of regionale spelers als KPN of Mobistar ontbreken. Toch zullen ook zijn te maken krijgen met de O-RAN. Al was het maar omdat ze merken dat de grote concurrenten een kostenvoordeel behalen.

De bekende grote leveranciers als Ericsson, Nokia en Huawei zullen overigens niet verrast zijn door deze stap. Het Telecom Infraproject (TIP) is het bovenliggende kennisplatform waar al langer over dit onderwerp wordt gesproken. Daar zijn deze infraleveranciers lid van. O-RAN is een projectgroep binnen TIP.

Richting open standaarden

Wie ook deel uitmaakt van TIP is bijvoorbeeld Quanza. Dit bedrijf wordt met opzet genoemd, omdat het ook aanwezig is bij de OCP. Open Compute richt zich op hyperscalers en colo datacenters. TIP, via O-RAN, op mobiele operators. Alles beweegt zich duidelijk richting meer open standaarden.

Mobiele versie afsluiten