Groen licht voor KPN – Oranje voor Vodafone

verschillende gevolgen voor de MVNO markt

Donderdag maakte de ACM bekend dat KPN Youfone mag overnemen, een dag later kwam de Britse CMA met de melding dat de fusie van Vodafone met Three vooralsnog niet door kan gaan. De plannen voor ene fusie worden beter onder de loep genomen door de toezichthouder.

stoplichtBij KPN zal men opgelicht adem hebben gehaald. De bezwaren die ACM heeft onderzocht en de signalen uit de markt waren meer dan bekend. De toezichthouder heeft met rekenkundige modellen en het doorspitten van data vastgesteld dat de deal weliswaar leidt tot wat reuring in de markt, maar ook niet veel meer dan dat.

Heel duidelijk in het persbericht van ACM staat genoemd dat er weinig reden is aan te nemen dat de markt voor MVNO (consumenten only!) door de deal in de knel komt. ITchannelPRO heeft eerder al eens geschreven dat het aantal MVNO’s in Nederland sinds de top behoorlijk is afgenomen. Sinds een paar jaar is er echter weinig beweging meer zichtbaar, dat deel van de markt lijkt dus redelijk stabiel. ACM komt tot dezelfde conclusie, maar heeft ook de vertaalslag gemaakt naar de gevolgen van de eindklanten. Die zouden met het wegvallen van Youfone als een zelfstandige entiteit weinig te vrezen hebben. De markt is groot en open genoeg om de bestaande concurrentie op prijs te laten voortduren.

Aan de overkant van de Noordzee is het verhaal zo te zien anders. CMA zal van de fusie Vodafone – Three geen hamerstuk maken. De eerste analyse van de deal heeft zoveel vragen en reacties opgeroepen dat een Fase II onderzoek is gestart.

Waarom dat gebeurt staat duidelijk in het persbericht van CMA te lezen. Men denkt dat fusie leidt tot minder investeringen in de mobiele infrastructuur op de Britse eilanden. Dat punt heeft bij de deal KPN – Youfone geen enkele rol gespeeld. Op de Britse eilanden hebben VF en 3 licenties en de plicht een 4G / 5G netwerk met landelijke dekking te realiseren.

Het andere punt van onderzoek van CMA heeft wel een 100% overlap met wat de ACM hier heeft gedaan. Ook de Britten kijken namelijk heel gericht naar de impact van de deal op de MVNO markt. Uit de berichten valt op te maken dat bij een fusie MVNO’s minder keuzevrijheid hebben en dat betekent voor de eindklanten hogere prepaid of postpaid prijzen.

De MVNO markt zorgt dat Vodafone nu stilstaat voor oranje en KPN met groen licht mag doorrijden. Voor beide markten is het een primeur.

 

Mobiele versie afsluiten