Groei voor de IT sector is bij nader inzien tegenvaller

Begin deze week gaf Trendforce aan dat het afgelopen kwartaal 24 procent meer SSD’s zijn verscheept dan een jaar geleden. Groei op dat niveau is nieuws waar de hele IT sector van zal opkijken, want SSD’s zitten overal in en als er meer worden verscheept betekent het dat er meer servers en computers verkocht gaan worden.

Double digit groeipercentages

grafiek trend koersTrendforce noemt in het bericht twee percentages die de handel blij zullen maken. 24% meer in aantallen en 21% meer capaciteit. Het gaat daarbij om 93 miljoen stuks, een aantal waarbij niemand een echt beeld kan hebben.

Omdat SSD’s overal in worden gemonteerd is het handig te weten waar de grootste groei zit. De categorie “enterprise” zou harder stijgen dan de andere markten, maar overal zien de analisten double digit groeipercentages.

Het andere verhaal

Het klinkt allemaal als goed nieuws en reden voor optimisme. Wat het afgelopen kwartaal is verscheept zal eind dit jaar, begin komend jaar moeten leiden tot hogere verkopen van de complete machines.

Toch is er ook reden voor enige voorzichtigheid. De melding van groei die iedereens aandacht trekt volgt op een bericht dat veel minder is opgevallen. Volgens het zelfde bureau is het nodig bepaalde cijfers (“global shipments”) voor heel 2022 te herzien. De eerder gecommuniceerde krimp klopte niet, de cijfers die nu bekend zijn gemaakt door fabrikanten wijzen op een krimp van ruim 10 procent.

Goochelen met definities

Trendforce goochelt al jaren met definities door shipments op de hele aanbodzijde van toepassing te laten zijn en “global shipments” alleen op wat door inkopers zonder eigen fabrieken (o.a. Kingston) in de markt wordt gezet.

Hierdoor ontstaan twee beelden van de markt die niet op elkaar aansluiten. Wat we wel kunnen zien is dat de eerst gerapporteerde groei van een kwartaal zeer waarschijnlijk volgt op een jaar met een grotere daling. Een grafiek die meerdere jaren laat zien maakt dat ook duidelijk, de groei van SSD eenheden over een periode van vier jaar gewoon een tegenvaller.

Die tegenvaller is maandag nog eens op een andere manier duidelijk geworden. TheReg schrijft “Server unit shipments for 2023 could crash by up to 20 percent on last year, despite revenue growing”. Er worden dit jaar behoorlijk minder eenheden verkocht dan het afgelopen jaar want klanten letten op de kleintjes.

Dat dit minder opvalt komt omdat de beursgenoteerde bedrijven de prijzen hebben opgeschroefd. Die ingreep voorkomt dat analisten en beleggers door hebben dat de markt er minder goed voor staat dan de verkopers willen doen geloven. Het verklaart ook waarom er zo veel gehamerd wordt op AI. Dan valt minder op dat achter de gepresenteerde groei een tegenvaller zit.

Mobiele versie afsluiten