Graafmachine sloopt niet een, niet twee, maar zeventien glasvezels

zoiets is eigenlijk onmogelijk in Nederlandse

Wie klanten heeft in Düsseldorf zal het zijn opgevallen, vrijdag was bellen en mailen lastig door omvangrijke schade aan de glasvezels in die regio. De oorzaak was snel achterhaald, het oplossen van de problemen heeft het hele weekend geduurd. Er is ook alle redenen voor de nodige verbazing.

Grote schade

Glasvezels Duesseldorf 202302Op 10 februari is tijdens geplande werkzaamheden met een graafmachine midden in de Düsseldorf ongekende schade aangericht aan de glasvezelinfra. Niet minder dan 17 kabels werden in een keer beschadigd (13 van DT en 4 van andere aanbieders). De gevolgen waren aanzienlijk. Naast tienduizenden gewone klanten was ook een groot deel van de lokale overheid afgesloten. Düsseldorf is immers de hoofdstad van Noordrijn Westfalen, een gebied met 18 miljoen inwoners, een parlement, eigen rechtbanken, overheidsdatacenters en dergelijke. Met het door-baggeren van de glasvezels kwam ook een deel van de mobiele infra in de binnenstad in de problemen, een dozijn zendmasten werkte niet meer.

Dit soort incidenten is uitermate ergerlijk en kostbaar. Foto’s van de plaats van het ongeval (of beter: plaats delict?) laten zien dat het ook niet zomaar een graafmachine is, maar een voor bijzondere werkzaamheden. Je zou verwachten dat alleen al daarom het nodige onderzoek is verricht of zo’n zware machine op die plek veilig is en of er factoren zijn waarmee rekening gehouden moet worden. In Duitsland geldt overigens de verplichting om voor elke vorm van de grond overhoop halen na te gaan of het gebied is gecontroleerd op blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog.

Klic register

In Nederland is de verplichting de bodem te laten controleren op bommen beperkt tot een paar regio’s. Wat hier wel geldt is dat elke partij die graaft wijzigingen aan de infra aan het Klic register moet doorgeven. Iedere bonafide partij raadpleegt dat register ook nog voor de eerste spade de grond ingaat. Wie dat doet en onverhoopt infra raakt die niet gedocumenteerd was is dan immers niet eenvoudig aansprakelijk te stellen voor de schade.

Nergens uit de berichtgeving over het incident in Düsseldorf blijkt dat ze iets kennen als Klic. Hetzelfde geldt voor redundantie voor overheidsinfra, alles wijst er juist op dat alle glasvezels in een buis lagen.

Mobiele versie afsluiten