Google opent twee nieuwe datacenters in Europa

Een miljard voor Hanau en Berlijn, niet voor Nederland

Een paar maanden terug maakte Google bekend geen nieuwe datacenters meer in Nederland te bouwen. Daarmee kwam een eind aan de geruchten voor het verder volbouwen van de regio Middenmeer.

Google bouwstop Nederland

Google Cloud Logo

Het besluit van Google het aantal locaties in Nederland niet verder uit te breiden kwam onverwachts. Dat er plannen waren was een publiek geheim. Meerdere Amerikaanse datacenterexploitanten waren mede daarom de laatste jaren een vestiging gestart.

Discussie

Boze tongen beweerden direct na het bekend worden dat de publieke opinie een rol gespeeld had. Onderbouwing daarvan is nooit gegeven. Dat in de lokale Noord-Hollandse pers de discussie over hyperscale datacenters alle ruimte kreeg is waar. Evenzo is waar dat in de regio Amsterdam politiek en ambtenaren niet staan te trappelen nog meer groot verbruikers van stroom te verwelkomen.

Maar uiteindelijk blijkt Google gewoon een normaal businessbesluit genomen te hebben. Berlijn en Hanau (Frankfurt zit vol) worden de twee locaties voor de nieuwe datacenters. Daarmee kan Google de grootste economie van de EU direct bedienen. Het kan zo ook beter twijfels over de veiligheid van data wegnemen (“de data gaat niet maar Amerika”). Last but not least maken de twee plekken een latency mogelijk die bij elk buitenlands dataverkeer niet mogelijk is. Daarvoor is een deel van de Duitse infra gewoon nog steeds niet modern genoeg.

Stroomvoorziening

Tot 2030 gaat er dus flink gebouwd worden. In lijn met de actuele aandacht voor de stroomvoorziening wijst Google er wel erg nadrukkelijk op dat het 140MW aan groene stroom gaat afnemen. Een deel van het genoemde bedrag lijkt ook daarvoor bedoeld.

De lokale stroomleveranciers zullen hiervoor nieuwe installaties bouwen. En om verwarring te voorkomen staat er in het Duitstalige persbericht ook dat de Google datacenters 80 procent van de capaciteit van de nieuwe windmolens en zonneparken zal consumeren. Er blijft dus nog iets over voor de lokale bewoners en bedrijven.

Mobiele versie afsluiten