Google legt nieuwe zeekabel naar Spanje

Er gebeurt het nodige op het Iberisch schiereiland

Grace HopperDinsdag heeft Google bekend gemaakt een nieuwe zeekabel te laten aanleggen tussen de VS, het VK en Spanje, genaamd Grace Hopper. Dit is niet zo maar een extra kabel om de twee continenten te verbinden. Het kaartje dat Google op het eigen blog gebruikt spreekt boekdelen.

Niet de eerste zeekabel

Grace Hopper is niet de eerste kabel die in opdracht van Google over de zeebodem wordt getrokken. Evenmin is het de eerste keer dat de kabel geen andere gebruikers kent. In Europa komen op dit moment de kabel Dunant in Frankrijk aan land (2020) en sinds 2019 is Havrue de verbinding tussen de Amerikaanse oostkust die zowel in Ierland als Denemarken aan land komt.

Wel een primeur

Grace Hopper is toch een bijzondere kabel. Wie naar de fysieke routering kijk ziet dan de kabel een aftakking naar het VK krijgt en naar Bilbao in Noord Spanje. Die routering is zelfs een dubbele primeur.

We zien hier voor het eerst met Google een aanbieder die tot op het zeekabelniveau in staat zal zijn een scheiding te maken tussen traffic met  het VK dat buiten de EU valt en de EU. Dat het voor  loont dat onderscheid te maken zegt het nodige over het verschil in de te verwachten dataprotectie niveaus tussen de EU en het VK.

Het andere punt dat opvalt is natuurlijk de plek waar de andere afsplitsing van Grace Hopper de EU in komt. De grootste Baskische stad Bilbao komt hierdoor nog duidelijker op de netwerkkaart te staan. Nabij die stad komt namelijk Marea aan land. Dat is de naam van de kabel die door Microsoft, Facebook en Telxius is uitgerold.

Achter Telxius gaat de telco Telefónica schuil en dat bedrijf heeft een deel van de capaciteit na oplevering verhuurt aan AWS. Met Grace Hopper komt er dus een punt in Europa waar de glasvezels van de drie grote Amerikaanse hyperscalers aan land komen. Dat is dan een bijzonder type draaischijf.

Wie de netwerkkaarten, de zeekabel plannen en de aankondigingen van nieuwe cloud regio’s van Google en de rest naast elkaar legt zal zien dat Spanje en in mindere mate Portugal in ieder geval door de hyperscalers zijn ontdekt. Een bouw explosie zoals in delen van de FLAP is niet, of nog niet , waarneembaar. Desalniettemin is het goed dit deel van de EU goed in de gaten te houden als het om datacenter en andere infra ontwikkelingen gaat.

Mobiele versie afsluiten