Google datacenter in Warschau

Polen als belangrijke hub

Donderdag maakte de Poolse regering bekend dat Google tot $2 miljard gaat investeren voor een datacenter in de regio Warschau. Daarmee zou de Poolse hoofdstad in een klap tot een van de grotere Google cloud hubs uitgroeien. Het nieuws volgt op identieke meldingen in mei van Microsoft over investeringen in Polen.

Google zwijgt

De berichten van de Poolse pers zijn overgenomen door Reuters en de bekende tech titels. Google zelf heeft nog niets aan de berichten toegevoegd. Het heeft recent wel bekend gemaakt in Polen te investeren en een strategische alliantie aan te gaan met een lokale aanbieder. Vorig jaar werd Polen wel expliciet genoemd door Google als een gewenste locatie. Dat het deze keer zwijgt is daarom begrijpelijk. Daarnaast blijft het op deze manier buiten de verkiezingsstrijd die nu in Polen plaatsvindt.

Polen als internationale cloud hub

De plannen van eerste Microsoft en nu Google passen in het bredere plaatje dat in de datacenter sector bekend is. In Europa is de FLAP redelijk volgebouwd. Voor de verdere uitrol van clouddiensten wordt nu ook nadrukkelijk gekeken naar steden buiten de FLAP.

Oost Europa is daarbij een logische landingsplaats. Polen heeft daarbij een streepje voor op de andere landen. De lokale bevolking is groot en de economie is er – zeker in de regio Warschau – voldoende ontwikkeld voor een goede lokale vraag naar diensten en aanbod van personeel. De connectiviteit van de Poolse hoofdstad is ook beter dan die van andere (hoofd-)steden in Oost Europa.

Polen en vooral Warschau is daarmee voor veel investeerders en datacenter exploitanten een interessante locatie voor een cloud hub.

Concurreert Nederland met Polen?

Google heeft in de Eemshaven een groot datacenter. In de Middenmeer wordt gebouwd aan een nieuw en extra onderkomen voor de clouddiensten. Aan de uitbreiding in Groningen en de nieuwbouw in Noord-Holland hangt het prijskaartje van $1 miljard. Dat in Polen tot $2 miljard wordt geïnvesteerd lijkt op het eerste gezicht een bedreiging voor de Nederlandse positie.

Het verschil tussen de twee locaties moet echter niet over het hoofd worden gezien. Vanuit Polen kan een groot deel van Oost Europa worden bediend dat buiten de scope van de Nederlandse locaties ligt. Daarvoor is de fysieke afstand en daarmee de latency te groot. Google heeft er gewoon alle belang bij om in die regio een hub te hebben. Er is in dit geval dus geen sprake van datacenter concurrentie tussen de twee locaties.

Mobiele versie afsluiten