Google: besparing $3 miljard door langer met servers te doen

Nieuws dat inmiddels meer aandacht krijgt

Dinsdagavond Nederlandse tijd presenteerde Alphabet / Google de laatste kwartaalcijfers en daar staat een behoorlijke grote besparing genoemd. Het bedrijf was er al eerder mee begonnen, maar het prijskaartje was niet eerder zo indrukkend.

Tijdens de pandemie hebben alle hyperscalers twee tegengestelde acties uitgevoerd. Ze zijn als een dolle personeel gaan aantrekken om de groei van een beperkt aantal toepassingen te kunnen bijbenen. Tegelijk zijn ze investeringen en vervangen gaan vertragen. ITchannelPRO heeft daar meermaals op gewezen. Complete nieuwbouwprojecten zijn geschrapt en stilletjes van de agenda gevoerd.

Aandeelhouders hebben die twee acties enige tijd niet naast elkaar gelegd. Meer personeel omdat er meer omzet kwam leek volkomen logisch. Het verlagen van uitgaven leidde amper tot vragen, ook de reguliere pers besteedde er weinig aandacht aan.

In 2022 en helemaal in 2023 is daar verandering in gekomen. Renteverhogingen waren voor iedereen zichtbaar. Door het afvlakken van de overlast door de pandemie kwam de extreme groei van hyperscale clouddiensten tot stilstand. De omzet groeide wel door, maar op een lager tempo. Personeel was en is de dupe van deze verandering. Tienduizenden banen zijn verdwenen, maar daar blijft het niet bij.

De hyperscalers hebben namelijk van de nood uit 2020 een deugd gemaakt. Allemaal roepen ze dat ze massaal investeren in AI hardware, samenwerkingen en zo. Minder hard roepen ze dat die meer uitgaven deels worden opgevangen door de hand op de knip te houden. Dat laatste doen ze op een manier die ze in 2020 voor het eerst hebben toegepast: ze stellen het vervangen van hardware uit. De levensduur van servers wordt opgerekt.

Bij Alphabet / Google staat de besparing van die operatie heel duidelijk in de rapportage over het vierde kwartaal weergegeven. $3 miljard, dat is een enorm bedrag. Prettig voor de aandeelhouders, minder fijn voor de OEM en ODM spelers.

Opvallend is dat deze besparing, voorzien van tekst en uitleg, gisteren op veel meer plekken dan de bekende techsites is verschenen. Het is nu afwachten of journalisten en beleggers dezelfde informatie van de andere hyperscalers gaan benoemen en bespreken. Zelfs als dat niet zo snel lukt is de communicatie van Google – plus de aandacht daarvoor – over de besparing bij servers een enorme opsteker voor iedereen die zich inzet voor meer duurzaamheid en circulariteit

Mobiele versie afsluiten