Goede cijfers Bechtle voor twee kwartaal 2021

Bechtle AG heeft ook het tweede kwartaal van het boekjaar 2021 afgesloten met zeer sterke cijfers. Ondanks de wereldwijde tekorten op de IT-markt en de aanhoudende beperkingen door de COVID 19-pandemie, heeft het IT-bedrijf in het tweede kwartaal van 2021 een omzetstijging van 9,3% behaald met een omzet van bijna 1.432,8 miljoen euro.

BechtleDe winst voor belastingen (EBT) nam buitenproportioneel toe met 39,8% naar 81,2 miljoen euro. De EBT-marge verbeterde naar een uitstekende 5,7%. Op woensdag 30 juni 2021 werkten er 12.421 medewerkers bij Bechtle, dat zijn 466 mensen meer dan in het laatste kwartaal van 2020.

In de EBT is ook een positief eenmalig effect van circa 9,5 miljoen euro verwerkt. Bechtle AG heeft in voorgaande kwartalen reserves opgebouwd als risicopreventie. Deze konden in het tweede kwartaal deels weer worden afgebouwd. Ook zonder dit effect zou de EBT evenwel met een uitstekende 23,5% zijn gegroeid en zou de marge bij 5,0% liggen. “Het is ons gelukt om de handel ondanks de moeilijke omstandigheden verder sterk vooruit te helpen. De vraag van onze klanten naar krachtige IT-oplossingen en services is in alle sectoren consequent hoog”, aldus Dr. Thomas Olemotz, voorzitter van de Raad van Bestuur van Bechtle AG.

Resultaatontwikkeling in het systeemhuis-segment positief

In het segment IT-Systeemhuis & Managed Services bereikte Bechtle in de periode van april tot en met juni 2021 een omzetgroei van 1,2% en steeg de omzet naar 904,3 miljoen euro. Enerzijds is dit beïnvloed door de uitstekende bedrijfsresultaten in het tweede kwartaal van 2020. Anderzijds zijn de tekorten in dit segment vooral bij raamcontracten met een hoog volume veel merkbaarder geworden. We zijn blij dat Bechtle het service-aandeel kon uitbreiden, ook aangejaagd door een weer sterkere vraag van de klanten in de industrie. De EBIT steeg met 33,3% naar 53,6 miljoen euro en de EBIT-marge steeg van 4,5% naar 5,9%. Zonder het voornoemde eenmalige effect steeg de EBIT met 14,8% en de marge naar 5,1%.

E-Commerce hoger dan vorig jaar

In het segment IT E-Commerce steeg de omzet in het tweede kwartaal van 2021 met 26,9% naar 528,5 miljoen euro. Daaraan hebben bijna alle ondernemingen bijgedragen met groeipercentages van boven de 10%. Een zeer sterke ontwikkeling liet ook Frankrijk zien, het belangrijkste land in dit segment. De EBIT klom met 50,1% naar 29,1 miljoen euro en de marge steeg van 4,6% naar 5,5%. Puur operatief is de EBIT met 39,4% gegroeid, de marge zou bij 5,1% liggen.

Vrije cashflow

In het eerste halfjaar van 2021 steeg de operationele cashflow naar 47,3 miljoen euro (2020: 40,5 miljoen euro). Ook de free cashflow ontwikkelde zich positief en steeg van -31,6 miljoen euro naar 23,3 miljoen euro. Met 286,6 miljoen euro lag de totale liquiditeit op de peildatum nog steeds op een zeer comfortabel niveau.

Jaarprognose verhoogd

De cijfers over de eerste zes maanden zijn voor Bechtle een bijzonder bemoedigende ontwikkeling, ondanks de moeilijke omstandigheden in de IT-markt. Omzet, resultaat en marge liggen operatief al na een half jaar boven het streefbereik van onze verwachtingen voor het hele jaar. De directie heeft daarom de jaarprognose verhoogd en rekent nu met een zeer duidelijke resultaatgroei evenals een EBT-marge boven die van vorig jaar. “De investeringsbereidheid van de klanten is hoog. We zien dat aan onze binnenkomende opdrachten die continu meer dan 10% groeien. Echter staan daar de bekende tekorten tegenover die zeker nog tot in 2022 zullen duren. Desondanks zijn de vooruitzichten voor Bechtle echter nog steeds uitstekend”, aldus Dr. Thomas Olemotz.

Mobiele versie afsluiten