Glasvezel uitrollen en rekening houden met de fax

In Duitsland is dat een businesscase

Als het om IT en infra gaat is Duitsland een land waar hardleerse gebruikers van de fax meer opvallen dan de glasvezel klanten. Waar toe dat leidt blijkt uit een persbericht van vorige week van DG (Deutsche Glasfaser).

Verglazen

fax legacyIn Nederland gaat de meeste aandacht van de pers uit naar het verglazen van woonhuizen. Die infra is voor de zakelijke gebruikers al veel langer beschikbaar. De pers meldt daarom vaker dat er weer ergens 1.000 woningen aangesloten worden dan dat een bedrijfsterrein is toegevoegd.

Bij de oosterburen is dat niet veel anders. Er is echter een groot verschil. In veel delen van het land is de beschikbaarheid van glasvezel voor elk type gebruiker veel geringer. Zonder enig overdrijven kan worden gesteld dat het land echt heel veel jaren achter loopt op Nederland.

ISDN

Het zijn niet alleen de aanbieders en beheerders van de infra die de schuld zijn van deze achterstand. Het zijn nadrukkelijk ook de gebruikers. Iedereen die de laatste jaren nog in Duitsland is geweest kan zijn opgevallen dat ISDN daar nog bestaat en het geratel van de fax vaak te horen is. Toegegeven beide komen inmiddels steeds minder voor, maar het is nog steeds factor om rekening mee te houden. Daarnaast is het natuurlijk een behoorlijke geldmachine voor Deutsche Telekom en consorten.

Fax

In een persbericht maakt DG bekend dat het met ingang van heden voor de zakelijke klanten cloud-telefonie onder eigen naam aanbiedt. Het is een rebranded cloud pbx van Fonial. Een dergelijk aanbod komt wel vaker voor. Wat zeker in Nederland minder vaak voorkomt is de aandacht voor een van de features: Fax2Mail. In het overzicht van pluspunten staat het direct na doorverbinden en softfone integratie op een derde plaats. Dat zegt toch wel iets over de status of businesscase van de fax in Duitsland.

EQT

DG is alleen op de Duitse markt actief. Het is sinds 2020 onderdeel van EQT en die organisatie kennen we op de Nederlandse glasvezelmarkt als drijvende kracht achter DELTA Fiber.

Mobiele versie afsluiten