GIG.tech: Cloud as a Service voor resellers 

G8 biedt managed cloudaanbod met gezonde marge voor kanaal

GIG.tech heeft een managed cloud platform voor resellers ontwikkeld dat in de opbouw sterk overeenkomt met de doelstellingen van het GAIA-X project. Managing director Hans van Linschoten spreekt over de voordelen voor gebruikers. 

hans-van-linschoten gig.tech-smallHans van het Nederlands-Belgische bedrijf GIG.tech heeft veel ervaring opgedaan in de telcowereld en spreekt over de overeenkomsten met zijn business met GIG.tech. Resellers van zowel telecom- als van clouddiensten maken zich zorgen om de dalende marges en discussies over het klanteigenaarschap op de langere termijn. GIG.tech blijft daar verre van. “We beperken ons tot een managed service om ‘Cloud as a Service’ mogelijk te maken. Met de white label oplossing kunnen resellers managed IaaS aan bestaande en nieuwe klanten aanbieden. De dienst is voor partijen die daar eigen diensten op willen draaien zoals softwareontwikkelaars en vendors. 

De dienst is nadrukkelijk ook bedoeld voor resellers die een eigen cloud onder eigen naam in de markt willen zetten, zonder daarvoor resources te alloceren voor beheer. Daarmee benoemt Hans nog een overeenkomst met de resellers in het telecomkanaal. “Zij willen hun portfolio verbreden om klanten beter te bedienen zonder hoge investeringen. Bij ons kunnen ze het GIG.tech-aanbod whit label toevoegen aan hun diensten maar ook extra diensten toevoegen. Denk aan S3-compatibel diensten voor back-up en archiving. De belangstelling voor de beschikbare VDI en CDN-toepassingen is ook groot. Ook SaaS-bedrijven kunnen eenvoudig via diezelfde marktplaats het eigen aanbod breder in de markt zetten.” 

Hyperscalers 

Hans ziet dat veel IT-dienstverleners behoefte hebben aan een lokaal of eigen cloudplatform naast het aanbod van hyperscalers. Klanten vragen daar volgens hem om en softwarebedrijven hebben het nodig voor hun business. “Het aanbod van hyperscalers is overweldigend en veel IT-bedrijven zijn daar ook reseller van. Daar is niets mis mee. Het laat echter wel een duidelijke plek open die wij met onze dienst G8 invullen.”  

Verder ziet GIG.tech een groeiende behoefte aan een federated cloud. “Toen wij ons antwoord daarop formuleerden, stond GAIA-X nog niet op de agenda”. vertelt Hans. “Door onze ervaringen in Afrika waren we al tot de conclusie gekomen dat het verstandiger is het cloudaanbod via meerdere datacenters, landen en partijen in de markt te zetten. Zo voorkom je een lock-in. Dat is ook makkelijker gericht uit te rollen. Een federated cloud is inmiddels geaccepteerd als oplossing voor het vraagstuk van edge computing. Wij doen in de praktijk waar bij GAIA-X over wordt gesproken.” 

Europese datacenters 

Op dit moment draaien eigen GIG.tech nodes in twee Europese datacenters van Europese aanbieders in België en Nederland. “IT-dienstverleners en hun klanten zijn voor data en IE steeds kritischer op datacenters die aan Amerikaanse of Chinese wetgeving moeten voldoen”, aldus Hans. “Dat voorbehoud was er al bij clouddiensten, maar het breidt zich steeds meer uit naar gewone datacenters. Wij houden rekening met die trend en zijn daarin iets strenger dan GAIA-X.” 

Public, private en hybride 

Elk gesprek over de cloud gaat ook over de vraag of het een public of private cloud is. Voor GIG.tech is het simpel: de klant bepaalt het antwoord. Private cloud betekent dat G8 draait op hardware van klanten, waarbij GIG.tech het onderhoud en beheer verricht inclusief garanties richting eindgebruikers. Een partner kan ook kiezen voor de infrastructuur van GIG.tech. Hiertoe is het label Whitesky.cloud in de markt gezet. In dat geval nemen klanten een public cloud af. Of zij die voor eigen gebruik of voor wederverkoop inzetten, is om het even. Beide opties komen in de praktijk voor. Het is gebruikelijk dat de diensten en capaciteit wordt gekoppeld aan bestaande IT-architectuur. Daarom is er heel vaak sprake van het hybride model.  

G8 net iets anders en veel interessanter 

De managed oplossing van GIG.tech is anders en interessanter dan die van de hyperscalers, resellers biedt het de kans snel hun portfolio uit te breiden met een eigen cloud. Ze zijn daarmee verzekerd van een gezonde marge en het klanteigenaarschap. G8 stelt softwareontwikkelaars en leveranciers in staat gebruik te maken van een redundante cloudomgeving om eigen diensten te kunnen aanbieden. 

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 2)

Mobiele versie afsluiten