Geen vivo toestellen meer te koop in Duitsland

Nederlandse handelaren moeten ook opletten

Sinds maandagochtend is de website van vivo bestemd voor Duitse klanten op zwart gegaan. Er is alleen nog de melding zichtbaar dat de producten niet meer in Duitsland geleverd worden. En waarom moet de Nederlandse lezer van ITchannelPRO dat weten?

vivo Smartphones Kopfhörer Wearables und Zubehör vivo DeutschlandHet antwoord zal straks duidelijk worden, maar eerst een korte uitleg over de zaak. Het gaat hier over smartphones van vivo (de naam wordt zonder hoofdletters geschreven). Dat merk valt weer onder een holding met drie andere merken smartphones die op de Nederlandse markt voorkomen, Oppo, Realme en OnePlus.

Toestellen van elk van deze vier merken maken gebruik van 4G en 5G technologie die door Nokia is ontwikkeld. De Finse onderneming vraagt daarvoor een licentievergoeding en die is door vivo geweigerd. Dat heeft geleid tot een tweede rechtszaak in Duitsland eerder dit jaar ( in 2022 was de eerste zaak). De rechter oordeelde in deze nieuwe zaak dat de prijs die Nokia vraagt “fair” is en dat er daarom gewoon betaald moet worden. Zo niet dan volgt er een verkoopverbod voor alle vivo toestellen die van de 4G/5G techniek gebruik maken.

Verkoopverbod

We wisten sinds april dat er een verkoopverbod aan zat te komen, want vivo vindt ook het “faire” bedrag onredelijk. Helaas voor de smartphone maker was er geen hoger beroep meer mogelijk en Nokia had geen zin water bij de wijn te doen. Waarom, dat blijkt straks wel.

Per gisteren is dan de webshop van het bedrijf leeggehaald. De toestellen die nog op de schappen van winkels liggen mogen sinds april niet meer verkocht worden, maar Nokia had tot nu toe geen zin daar werk van te maken.

Ook distributie

Maar er is sinds gisteren nog iets veranderd. Dat komt onder andere de pers heeft uitgezocht wat de positie van de andere genoemde merken van de BBK holding zit. Daar zitten de gesprekken over de hoogte van de vergoeding muurvast. Nokia weet door het recente vonnis dat de vraagprijs “fair” is. De kans is dus aanwezig dat er nog drie merken van de Duitse markt zullen verdwijnen. Maar voor nu is iets anders iets belangrijker. Het dringt nu pas door dat in het vivo vonnis iets vervelends staat over zowel wederverkoop als distributie met de Duitse markt als bestemming, het is namelijk verboden.

Via Oostenrijkse en Nederlandse webshops en internationaal actieve retailers worden nog vivo toestellen aan consumenten in Duitsland geleverd. Dat is dus in strijd met een rechtsgeldig vonnis. Met het vonnis in de hand kan Nokia nu alle buitenlandse partijen die vivo op de Duitse markt brengen “dringend” verzoeken daar direct mee op te houden. En dat zal niet alleen vivo betreffen, ook voor Oppo, Realme en OnePlus is deze “sluiproute” in principe geblokkeerd.

Wie deze merken voert doet er dus goed aan uit te zoeken waar zijn klanten precies zitten. Een rechterlijk verbod negeren kan immers een hele dure en vervelende ervaring opleveren.

Mobiele versie afsluiten