Geeft Frankrijk het goed signaal af over TikTok?

Werk en privé meer scheiden op basis van wetgeving

De afgelopen weken is de lijst van landen waar TikTok aan banden wordt gelegd langer geworden en Frankrijk doet er ook aan mee. De Fransen kiezen echter wel voor een invulling van het verbod dat beter aansluit op de daar gangbare scheiding tussen privé en zakelijk.

frankrijk parijsAmbtenaren in Frankrijk hebben vrijdag, net als de rest van het land, te horen gekregen dat minister een verbod zal uitvaardigen op het gebruiken van recreatieve apps op de zakelijke smartphones (PDF). De omschrijving is absoluut treffend gekozen en gaat dus veel verder dan alleen TikTok.

Recreatief

Recreatief is alles dat niet te maken heeft met werk en alleen al daarom thuishoort in het privé domein. Als je dat als uitgangspunt neemt dan is het ook logisch dat heel wat apps van de zakelijke telefoons en tablets moeten verdwijnen. Wanneer dat staat te gebeuren is nog niet bekend, de minister heeft nog geen harde datum gecommuniceerd.

Het strikt scheiden van werk en privé is in Frankrijk dankzij wetgeving veel verder doorgevoerd. De doorsnee onderneming ziet het inmiddels ook als noodzaak om de sociale vrede te bewaren op de werkvloer.. Na werktijd zakelijk mailen kan en gebeurt, maar verwacht niet dat er snel antwoord op komt. Voor bellen geldt hetzelfde, alleen wie waakdienst heeft zal ‘s avonds of in het weekend zijn telefoon opnemen.

In een land waar het gros van de werknemers bekend is met het verschil tussen werktijd en vrije tijd is het doorvoeren van een verbod op recreatieve apps daarom helemaal niet moeilijk door te voeren. Werknemers en vakbonden zullen er niet tegen protesteren. Dat zorgt er ook voor dat alle pr campagnes van de bedrijven achter die apps weinig indruk zullen maken.

Misschien wordt dat een van de onverwachte gevolgen van de roep in tal van landen om een verbod op TikTok. Vanuit een andere invalshoek het gebruik aan banden leggen van dit soort apps.  Dus wie weet volgen er straks meer landen het voorbeeld van Frankrijk en dan is TikTok slechts een van de vele apps die van de schermen verbannen wordt.

Mobiele versie afsluiten