Gartner ziet marktaandeel AWS afnemen

bevestiging van het onvermijdelijke

chipsGartner heeft eerder deze week cijfers over de IaaS aanbieders gepubliceerd en het marktaandeel van AWS valt daar echt op. De Amerikaanse pionier en gigant heeft eind 2020 afgesloten met een marktaandeel van 40,8 procent. Indrukwekkend, maar wel bijna 4 procentpunten minder dan 2019. De eerder voorspelde daling is daarmee een feit.

Marktaandeel kan niet groter

Al langer is door Gartner en anderen aangegeven dat AWS op enig tijdstip niet verder kan groeien. De omzet kan en zal blijven toenemen. Dat is ook nooit het punt van zorg geweest. Onvermijdelijk zou echter zijn dat bij het vergroten van het marktaandeel grenzen in zicht gaan komen. Die fase is schijnbaar in 2020 aangebroken.

Waarom AWS het aandeel niet verder kan vergroten heeft een paar simpele redenen. Ten eerste is er in een vrije markt altijd sprake van concurrentie en kans op nieuwe toetreders. Voor de IaaS markt is dat zeker het geval. Op elk werelddeel en in bijna elk land is er wel een alternatief voor AWS. Daarnaast is er iets als de gunningsfactor. Naarmate een bedrijf groter en dominanter wordt, neem de gunningsfactor af. Nieuwe toetreders of regionaal aanbod krijgt het voordeel van de twijfel.

Bij AWS spelen deze argumenten al langer een rol. Maar zolang de omzet double digit blijft groeien van dat weinig op. De omzet van de gigant nam in 2020 ruim 28 procent toe. Wederom indrukwekkend, maar het was wel te laag om de concurrentie op alle fronten voor te blijven.

Houding Azure en GCS

Azure heeft volgens Gartner met meeste bijgedragen aan het lagere AWS marktaandeel. Dat zal niemand in Nederland verbazen, hier is Azure immers al jaren groter dan AWS. Maar ook in andere Europese landen is die ontwikkeling zichtbaar. Naar verluidt komt dat mede omdat Azure, annex Microsoft beter naar de echt grote klanten luistert. De enorme inspanningen die Microsoft verricht om lokale cloudzones per land op te tuigen kent geen vergelijkbaar aanbod van AWS. Zelfs GCS is op dat punt actiever dan AWS. Critici zullen wijzen op het andere cloud aanbod van de twee kleinere hyperscalers met IaaS aanbod. Dat klopt ook, maar de grondhouding van die twee is echt anders.

Nederlandse markt

De cijfers en het verhaal over het marktaandeel van AWS waarmee Gartner naar buiten is gekomen bevestigen iets dat beperkt relevant is voor de Nederlandse markt. Het gaat om globale trends. De Nederlandse markt is op wereldschaal maar een fractie van de categorie “overige IaaS aanbieders”. Wie wil weten wat op deze nationale markt de verschuivingen in 2020 zijn geweest zal een andere informatiebron moeten aanboren.

Mobiele versie afsluiten