Fujitsu, Dynabook en automerken

Groot verschil in reacties vertrek Nederlandse markt

De markt heeft amper gereageerd op het nieuws dat Fujitsu per volgend jaar de Europese laptop en pc markt verlaat, idem voor het verdwijnen van Dynabook. Als een automerk een zelfde beweging zou maken, dan was er ophef. Wat verklaart dat verschil?
Fujitsu_Logo

Het antwoord op die vraag is begint met het wijzen op de zichtbaarheid. Auto’s zie je altijd en overal om je heen. De bekendheid met merken is daardoor bij het grote publiek van een hele andere orde dan bij laptopmerken. Meer bekendheid, dat staat ook garant voor meer persaandacht. En dan niet de vakpers, maar de brede landelijke en regionale pers.

Daarnaast betekent een automerk, een dealernetwerk, een importeur en altijd de veel lokale werkgelegenheid. Ook, en dat is belangrijk, bij externe toeleveranciers. De hele keten staat zelfs in een klein Europees land voor meer werkgelegenheid dan bij computers. Dat levert per definitie ook meer aandacht en bekendheid op.

Autoboulevardvs vs computerwinkel

Als een automerk verdwijnt valt er een gat in een autoboulevard of vergelijkbare omgeving. Als een computermerk niet meer geleverd wordt dan valt er – op een enkele uitzondering na – geen pand vrij in een winkelstraat. Bijna elke dealer heeft immers meerdere merken en ook meer producten.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het vertrek van deze twee merken voor alle dealers een kleine rimpeling zal zijn. Fujitsu en Dynabook kwamen vooral voor bij wederverkopers met een bewust kleiner assortiment. Bij die partij kan het vertrek echt wel voor problemen gaan zorgen.

Maar ook nu weer is er een aantoonbaar verschil met de automarkt. Het is makkelijker dealer van computermerk xyz te worden dan dealer van automerk abc. En dat speelt ook een rol bij de geringe ophef. Nog even los van het feit dat de stappen niet geheel onverwachts zijn. Bestaande dealers hebben de tijd en mogelijkheid van aanbieder te wisselen. Zij hebben daarom geen reden die luid in de pers of op social media klagen. Gebruikers doen dat ook niet. De kans is groot dat die niet eens doorhebben dat er weer een merk van de markt verdwijnt.

Mobiele versie afsluiten