Frits Grotenhuis van Topsector ICT over NL MWC

Oproep voor het delen van kennis en meer samenwerking

Topsector ICT is een van de partijen die in februari aanwezig was in het Holland Paviljoen tijdens MWC Barcelona. Directeur Frits Grotenhuis legt het idee van de topsectoren uit en gaat vervolgens in op NL MWC.

Topsectoren

Frits GrotenhuisDe Nederlandse overheid heeft tien sectoren benoemd die extra belangrijk zijn voor het land. Een van die sectoren is ICT. Frits: “Voor de lezer van ITchannelPRO hoef ik niet uit te leggen dat ICT heel belangrijk is voor de economie, wetenschap, zorg en eigenlijk elke schakel van de samenleving. Minder bekend is dat deze brede sector ook een serieuze rol vervult bij het aantrekken van buitenlandse bedrijven, wetenschappers en het nodige bijdraagt aan de export.”

Sleuteltechnologieën

Binnen Topsector ICT zijn vijf zogenaamde sleuteltechnologieën benoemd die extra aandacht krijgen. Een daarvan is FNS, Future Network Services. “5G is meer dan snel internet en de vervanging van 3G en 4G,” geeft Frits aan. “Het maakt veel meer toepassingen mogelijk. Denk daarbij aan zorg op afstand, of langer zelfstandig thuis kunnen functioneren voor mensen met een aandoening. De grote bandbreedte en stabiliteit van toekomstige (6G) netwerken maakt het ook mogelijk meer gebruik te maken van robotics. Denk bijvoorbeeld aan het opereren op afstand door een chirurg. Een ander voorbeeld is het controleren en repareren van bruggen of windmolenparken op zee. FNS gaat over al dit soort toepassingen waarbij een hoogwaardige en stabiele netwerkinfrastructuur een harde voorwaarde is. FNS is dan ook een ontwikkeling die eigenlijk aan alle andere topsectoren raakt.”

PPS

Elke topsector gaat uit van PPS, publiek-private samenwerking. Overheden van verschillende niveaus, dus niet alleen de ministeries, die samenwerken met brancheorganisaties, bedrijfsleven onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Die samenwerking tot stand brengen en uitbouwen is een van de hoofdtaken van Frits. Dat doet hij uiteraard niet alleen, maar als directeur is hij wel vaak het eerste aanspreekpunt. “Partijen bij elkaar brengen is een voorwaarde om kennis te ontwikkelen en innovatie te versnellen. Als Topsector ICT identificeren, prioriteren en organiseren we coalities van bedrijven en kennisinstellingen, gericht op onderzoek en ontwikkeling. Nieuwe kennis kan innovatie versnellen, wat uiteindelijk moet leiden tot nieuwe producten en diensten. Dat laatste is aan de markt zelf.”

Barcelona

Na deze uitleg is het logisch dat Topsector ICT acte de presence geeft in Barcelona. Dat is immers de plek waar deze maand over alles dat te maken heeft met mobiele communicatie wordt gesproken. Aanbieders, ontwikkelaars en gebruikers komen kennis vergaren en delen. Die setting sluit precies aan op de doelstellingen van de topsector.

Frits maakt hierbij de opmerking dat de topsector echt iets heel anders is dan een handelsdelegatie. “Het mandaat is niet het binnenhalen van business. We zijn er om de kennis in ons land op elk van de vijf sleuteltechnologieën (AI, Big Data, Blockchain, Cybersecurity en FNS) te vergroten. Daartoe ondersteunen we ook internationalisering, zoals op het MWC het Holland Paviljoen. Dat daar uiteindelijk business door ontstaat is onvermijdelijk en ook de bedoeling, maar dat is een heel ander deel verderop in het traject waar we als topsector geen rol hebben.”

Contact zoeken

De ICT sector is in elk land bovengemiddeld gefragmenteerd. Dat heeft verschillende redenen en dat beeld geldt al jaren. “Mede hierom is het belangrijk dat we als Topsector ICT publieke en private partijen bij elkaar brengen en samenwerking organiseren. Wij weten ook dat niet iedereen die actief in de ICT, met name in het MKB en bij start-ups, weet dat er een topsectorenbeleid is en dat ICT een topsector is. We hebben over onze activiteiten tijdens MWC 2023 contact met de brancheorganisaties en een consortium dat bouwt aan een groot onderzoeks- en innovatieprogramma op het gebied van FNS. Via de pers, zoals ITchannelPRO zoeken we contact met ICT bedrijven en organisaties. ”

Frits sluit af met de oproep aan iedereen die werkzaam is in een ICT-organisatie en interesse heeft in publiek-private samenwerkingen die innovatie bevorderen langs te komen op de stand in Barcelona. “Alle vijf de sleuteltechnologieën komen op het MWC en het Holland paviljoen aan bod via de stands van bedrijven, instellingen en start-ups.”.

(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine 01-2023)

Mobiele versie afsluiten