Forse Duitse funding voor GAIA-X projecten bekend gemaakt

gaia-x-210-280pxDe Duitse regering stelt tot 2024 187 miljoen Euro beschikbaar aan funding om GAIA-X te realiseren. Deze funding is beschikbaar voor zowel onderzoeksinstellingen (privaat en publiek) als bedrijven uit de IT sector. Deze funding staat los van wat Brussel nog beschikbaar kan stellen. De procedure voor het aanvragen van de subsidie staat sinds enige dagen online.

Idee achter GAIA-X

Het idee achter GAIA-X zal ondertussen wel bekend zijn. De EU zoekt een manier om de Amerikaanse dominantie op de cloudmarkt te verkleinen. In minder mate maakt men zich ook zorgen om cloud aanbod vanaf EU grondgebied door Chinese aanbieders, hoewel ook die groep in de gaten gehouden wordt.

Die dominantie is voor de EU om twee redenen onwenselijk. Ten eerste is het de economische balans in dit opzicht zwaar in het nadeel van de EU. Maar de tweede reden is nog veel belangrijker. EU wetgeving en reële zorgen om bedrijf –en staatsspionage maken het gebruik van niet Europese cloud infra steeds minder acceptabel.

De oplossing

De oplossing die de EU voor ogen heeft is niet zozeer hyperscalers en datacenters te gaan bouwen die altijd in handen zijn van EU bedrijven. Men kiest bij de aanval op de ongewenste situatie voor nieuwe regels en (heel belangrijk!) tools om die regels ook uitvoerbaar te maken.

Transparantie en data portabiliteit staan daarom hoog op het lijstje van gewenste oplossingen. Die moeten uit de markt komen. Brussel is namelijk zeker niet van plan een eigen cloudontwerp unit in het leven te roepen.

Duitse funding als startpunt

Om de markt te stimuleren over de GAIA-X doelstellingen na te denken en te komen met oplossingen heeft de Duitse regering nu dus een potje van 187 miljoen Euro beschikbaar gesteld voor de komende drie jaren.

Zoals gebruikelijk is de funding aan voorwaarden verbonden. Er zal ook eigen geld in de ontwikkeling gestoken moeten worden. Waar men precies een oplossing voor wil ontwikkelen is niet te nauw gedefinieerd. Bij de bekendmaking van het funding is wel aangegeven dat op dit moment deze sectoren in de schijnwerpers staan. Industrie 4.0 en MKB, gezondheidszorg, finance, publieke dienstverlening, geo-informatie, smart living, energie, mobiliteit en landbouw.

Dat dit ook de sectoren zijn die veel te vrezen hebben voor spionage en problemen met de AVG zal de lezer wellicht al zijn opgevallen. De voorwaarden voor de funding van GAIA-X projecten zijn hier terug te vinden. Ook voor wie (nog) niet direct met GAIA-X te maken heeft kan het informatief zijn de hoofdlijnen van het idee achter deze funding te kennen. Nogeen reden om er naar te kijken: Ook Brussel en Den Haag kunnen nog met vergelijkbare funding komen.

Mobiele versie afsluiten