Filerecords in Nederland – zijn we het hybride werken vergeten?

Dinsdag was weer eens een dag dat de file records zijn verbroken en dat menigeen zich afvroeg wat er van de trend naar hybride werken is overgebleven.

Hybride werken

thuiswerken - homeofficeSlecht weer is altijd en overal reden voor meer drukte op de weg en files. Wat dat betreft is het niet raar dat de teller dinsdagochtend ver boven de 100 meldingen stond. Raar is wel dat zovelen zich afvragen waarom die files er zijn. De voorspellingen en onderzoeken van de laatste anderhalf jaar wezen toch op thuiswerken als de standaard. Ook met mixvormen, voor het gemak hybride werken genoemd, zou het toch stiller op de weg moeten blijven.

Ieder mag voor zich bepalen waarom hij, zij dinsdag in de auto is gestapt. Vanuit het pre-corona tijdperk weten we dat maandag en dinsdag de dagen zijn met de meeste vergaderingen. Dat kan een deel van de drukte verklaren. Voor de rest blijft het gissen.

Cisco cijfers

Nu wil het toeval dat net voor het weekend Cisco cijfers heeft gedeeld over het hybride werken. De IT gigant heeft cijfers van de eigen medewerkers online gezet en de rapportage verrijkt met data verkregen door enquêtes met klanten uit 34 landen.

Het beeld dat Cisco laat zien staat op het eerste gezicht haaks op wat er dinsdag in Nederland gebeurde. Worldwide wil 85 procent van de Cisco medewerkers blijven vasthouden aan hybride werken. De input uit de 34 landen laat iets dergelijks zien.

Kanttekeningen

Bij de Cisco rapportage en afbeeldingen is het wel nodig de legenda in de gaten te houden. De definitie van hybride werken is namelijk gebaseerd op 3+ dagen werken van huis uit, versus 3+ dagen op kantoor werken. Dat in EMEA 80% voorkeur heeft voor 3+ dagen thuiswerken wil in de eerste plaats niet zeggen dat die wens ook door de werkgever wordt ingewilligd. Tweede kanttekening is dat het percentage niets zegt of dat elke week kan gelden. Tenslotte is er nog deze derde kanttekening. Zelfs als 80 procent 3+ dagen per week van huis uit werkt is er minimaal een dag in de week dat de kantoren merkbaar voller zijn. En daarmee ook de wegen.

De cijfers over hybride werken en de voorkeur voor thuiswerken laten zien dat hier nog wel wat optimalisaties nodig zijn. Dat is niet waar Cisco bij stil staat. Het noemt wel dat deze cijfers en trends belangrijk zijn bij de werving van personeel. 64 procent van de kandidaten stelt hybride werken als harde eis. Dat is voor sommige deelgebieden in de IT sector een extra uitdaging.

A propos werving van personeel, DatacenterWorks organiseert daar volgende week een online Expertsessie over.

Mobiele versie afsluiten