FHI IT Infra event 2021

Over duurzame datacenters

Elbert Raben, voorzitter van de IT Infra stuurgroep, opende op dinsdag 16 november het FHI IT Infra event 2021. In congrescentrum 1931 in Den Bosch verwelkomde Raben de 23 exposanten, vele sprekers, en 125 bezoekers die in levende lijve aanwezig waren. Er waren ook 75 online deelnemers.

De vorige jaargang was nog puur online met lezingen vanuit de FHI-studio, maar deze editie was een geslaagd hybride event. Bezoekers konden kiezen uit twee keynote sprekers, een paneldebat met drie vertegenwoordigers van drie datacenters en vijftien parallelsessies. De deelnemers konden de lezingen afwisselen met een bezoek aan de stands om ouderwets te netwerken en op de hoogte te blijven van de laatste stand van zaken. Inhoudelijk was het een volle dag die eindigde om 18.00 uur vanwege de aangescherpte corona-richtlijnen.

Eigen Europese cloudomgeving

Daan Terpstra van de Sustainable Digital Infrastructure Alliance (SDIA) trapte de dag af met een contourschets van een nieuw initiatief voor een sustainable Europese Cloud. Hij betoogde dat Europa een eigen cloudomgeving nodig heeft, omdat dat enorme kansen gaat bieden.

Verduurzaming datacenters

Voorafgaand aan de afsluitende keynote was er een paneldebat onder leiding van gespreksleider Robbert Hoeffnagel. De lead editor van DatacenterWorks ging in gesprek over de verduurzaming van het datacenter met Rob Stevens van Interconnect, Eric Lisca van Iron Mountain en Arno van Gennip van Equinix. De rode draad door de discussie: datacenters doen al veel op het gebied van duurzaamheid. Alleen communiceert de markt dit nog onvoldoende. Een pittig statement dat leidde tot een levendige discussie met de zaal.

Die verduurzaming kwam ook terug in de afsluitende keynote van Freya Macke van Arcadis. Freya vroeg zich namelijk af of datacenters wel klaar zijn voor de klimaatstresstest.

De volgende partners van het FHI waren aanwezig met een stand: ABATO Motoren, ABB, All-Rack, Ap Nederland, APAC Airconditioning, CommScope, DE WIT datacenterkoeling, Delta Electronics, Eaton, EMKA Benelux, Exide Group, Forehand, Fortop,  GeoComfort, Go!Foton, Intronics, KSB, Legrand, Rittal, RoviSys, Socomec, Vertiv, Vijfhart IT-Opleidingen, WAGNER Group en Zwart Techniek.

 

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 5)

Mobiele versie afsluiten