FD: Huawei definitief geweerd uit kern Nederlands 5G-netwerk

Huawei wordt inderdaad geweerd uit de kern van het Nederlands 5G-netwerk. Dat zegt het Chinese bedrijf tegen het FD. Dit betekent dat er geen apparatuur van Huawei wordt gebruikt voor de kritieke onderdelen van Nederlandse 5G-telecomnetwerken.

Onder geheime diensten in het Westen heerst al jaren bezorgdheid over mogelijke Chinese overheidsspionage via Huawei-apparatuur, hoewel het bedrijf dat ontkent. Zo opende Agentschap Telecom een onderzoek naar Huawei, wegens mogelijke ongeautoriseerde toegang tot de systemen van KPN. Eerder verbood bijvoorbeeld Zweden de apparatuur van Huawei al in het 5G-netwerk.

Andere apparatuur nodig

“Wij leveren in Nederland geen 5G-kernapparatuur”, bevestigt een Huawei-woordvoerder tegen het FD. Dat betekent dat KPN, Vodafone en T-Mobile apparatuur van andere bedrijven moeten gebruiken voor de kerndelen in hun 5G-telecomnetwerken. Dat zijn de plekken in de netwerken waar data bij elkaar komen en worden doorgestuurd naar de ontvangers.

Grootste consequenties voor T-Mobile

Het FD schrijft dat de consequenties voor T-Mobile het grootst lijken. Hoewel het bedrijf met acht verschillende leveranciers werkt, is het grootste deel van het netwerk opgebouwd met apparatuur van Huawei.

Kosten onbekend

Het is niet bekend welke onderdelen van de providers al zijn vervangen en wat daarvan de kosten zijn. KPN had eerder al gezegd de apparatuur van Huawei te vervangen door alternatieven van het Zweedse Ericsson, dat flink profiteert van de huidige situatie. Vodafone gebruikte al weinig technologie van Huawei.

Bron: FD

Mobiele versie afsluiten