Fax en ISDN noemen we legacy

Maar dat is nog niet overal het geval

Sinds 2022 is er in Nederland geen ISDN meer in gebruik, de fax bestaat nog wel, maar om die te vinden is bijna een vergrootglas nodig. Deze technieken zijn legacy en achterhaald. Hoe zit dat in andere landen?

fax legacyAls we spreken over ISDN moet nu het onderscheid worden gemaakt tussen ISDN2 en ISDN30. De eerste variant is in Nederland verleden tijd, per eind 2023 zou dat ook voor de andere moeten gaan gelden. Eerst is de lijn en techniek uit de SoHo markt verdwenen, dit jaar moet ook de rest van het bedrijfsleven afscheid nemen van een techniek die net aan dertig jaar in gebruik is geweest.

België

Nederland en België lopen op dit dossier met het zelfde tempo. Per 2017 was het bij de Zuiderburen einde verhaal voor wie nog een ISDN2 lijn wilde aanvragen. Tegen het eind van dit jaar gaat ook het signaal van de laatste ISDN30 lijnen af.

China

De vraag naar randapparatuur komt daarmee ook tot stilstand. Dat heeft dan weer consequenties voor de keten van fabrikanten, via distributeurs tot en met de reseller. In deze keten komt ook om een andere reden verandering. Hier staat namelijk te lezen dat de Chinese overheid geen goedkeuringen meer zal verstrekken voor onder andere fax en ISDN apparatuur. Zonder de juiste stempels mag deze hardware niet op de telefonie infra worden aangesloten. Waarschijnlijk is dat zelfs de verkoop dan niet langer legaal is.

Op deze manier kan het gebruik van ISDN en fax in China dus wel snel afnemen. Want ook al is de techniek robuust genoeg om nog jaren mee te gaan, vervanging voor iets gelijkends is uitgesloten.

Engeland

In Engeland wordt het fax op een andere manier overbodig en onbruikbaar gemaakt. Toezichthouder Ofcom heeft eind vorig jaar aangegeven elke verwijzing naar de fax te schrappen uit de regels die gelden voor de USO, dat beschrijft de verplichte universele dienstverlening voor telecomoperators. De telco’s aan wie de USO is opgelegd, dat zijn er overigens maar 2 in het land, zullen daar blij mee zijn.

Duitsland

En dan is er nog Duitsland. Daar tikt het klokje anders en langzamer. Enkele weken terug heeft de toezichthouder nog een aanbesteding op poten gezet voor de federale overheid. Gevraagd wordt een aanbod voor de levering van 3000 tot 4000 faxmachines. Bij het aanbod moet ook landelijk dekkend onderhoud voor een periode tot 5 jaar zitten en een bundel tot 10.000 dedicated nummers. Dat de reactietermijn sluit op 1 april wekt enige argwaan, maar deze tender lijkt serieus bedoeld te zijn. Ook als is dit Duitsland, de kans dat veel partijen een aanbod kunnen doen is niet groot. Wie kan er nog 60 maanden legacy techniek en infra in de lucht houden? Positief detail is dan wel dat het gebruik van ISDN niet als een harde voorwaarde in de aanbesteding is opgenomen.

Mobiele versie afsluiten